Wspieraj polskie firmy w trudnym czasie. Wybierz polskie produkty na Świąteczny stół

Święta większości z nas kojarzą się z wytchnieniem, rodzinną atmosferą, duchową przemianą i dobrym jedzeniem. W tym roku Wielkanoc będzie zupełnie inna od wszystkich. Święta spędzimy w domu, być może samotnie, bez możliwości spotkania z rodziną i fizycznej obecności w obchodach Triduum Paschalnego. Zgodnie z prognozami lekarzy i naukowców, to właśnie w okresie Świąt Wielkiej Nocy spodziewany jest szczyt zachorowań na koronawirusa w Polsce. Jest kilka rzeczy, które w tym czasie możemy zrobić dla siebie, naszych najbliższych, a także dla polskiej gospodarki.

Renault2

#zostańwdomu

Zostań w domu – to hasło towarzyszy nam już od kilku tygodni i zachęca do ograniczenia przebywania poza domem do koniecznego minimum. Do takich czynności zaliczyć można wyjście do pracy, zakupy spożywcze czy wizytę w aptece. Jeśli w okresie świątecznym nie musisz pracować, spędź ten czas w domu, w gronie najbliższych osób. Pamiętaj, że odwiedzając bliskich, zwłaszcza rodziców czy dziadków narażasz ich na niebezpieczeństwo. Świąteczne życzenia złóż za pośrednictwem komunikatorów, które pozwalają nam zobaczyć się nawzajem bez konieczności wychodzenia z domu.

Lepsze jutro

Ostatni czas jest wyjątkowo trudny dla nas wszystkich. Boimy się o zdrowie, własne i naszych najbliższych. Realna staję się także możliwość utraty pracy. Epidemia koronawirusa dotyka nie tylko poszczególne jednostki, ale także firmy, które balansują na granicy rentowności. Spadek liczby zamówień, konieczność wstrzymania działalności jak to ma miejsce w przypadku restauracji, kawiarni, siłowni, czy salonów kosmetycznych i fryzjerskich, utrudniona z powodu zamknięcia granic logistyka i transport, to tylko część problemów, z którym borykają się dzisiaj firmy.

Warto zadać sobie w takim momencie pytanie, czy i co możemy zrobić żeby wesprzeć lokalny i polski biznes? W końcu po burzy zawsze przychodzi słońce. Choć dzisiaj wydaje się to mało realne, przyjdzie dzień, w którym rzeczywistość wróci do normy. Nasze dzieci pójdą do przedszkola czy szkoły, my wrócimy do pracy, a w weekend będziemy mogli pojechać na wycieczkę i zjeść obiad w ulubionej restauracji. By tak się stało, musimy już dzisiaj zawalczyć o wspólne, lepsze jutro.

Świąteczny stół

Za kilka dni, choć w małym gronie, usiądziemy przy świątecznym stole, chcąc uczcić zmartwychwstanie Jezusa. Na stole pojawią się tradycyjne przysmaki: pascha, wielkanocny żurek czy faszerowane jajka. Zanim zrobimy zakupy zastanówmy się nad tym, skąd pochodzi wybierany przez nas dotychczas ser, mąka czy chrzan. Czy to towar od polskiego producenta?

Fundacja Pomyśl o Przyszłości od ponad 10 lat edukuje polskie społeczeństwo, tłumacząc min. korzyści, które otrzymujemy wybierając polskie produkty. Ta świadomość jest nam szczególnie potrzebna dzisiaj, w tym trudnym czasie, gdy ważą się także losy polskich firm. Kupując lokalny produkt, dajesz lokalnej firmie szansę na przetrwanie tej trudnej sytuacji. Być może uratujesz w ten sposób miejsce pracy swojego sąsiada, kuzynki czy koleżanki – wyjaśnia Bożena Damasiewicz, prezes Fundacji.

Jak możemy przeczytać na stronie Fundacji: Codziennie decydujesz, w którym kraju i jakie zyski będą opodatkowane. Wybierając świadomie budujesz dobrobyt w naszym kraju. Jak w takim razie rozpoznać czy dany produkt jest polski?

www.polskiemarki.info

Fundacja stworzyła portal www.polskiemarki.info, który pozwala nam sprawdzić czy dana marka ma polskiego właściciela, a tym samym czy wydane przez nas pieniądze pozostaną w Polsce. Prosta wyszukiwarka z podziałem na kategorie: artykuły spożywcze, odzież i obuwie, medyczne czy artykuły budowlane pozwoli nam w szybki sposób zweryfikować pochodzenie producenta.

Zróbmy wszystko co w naszej mocy by w tym trudnym czasie, mimo konieczności zachowania bezpiecznej dla naszego zdrowia odległości, BYĆ RAZEM i wspierać się, nie tylko od święta.

Świąteczne przepisy z wykorzystaniem polskich produktów:

Sernik z polewą czekoladową i suszonymi śliwkami*

Składniki

  • 200 g masła  (Mlekovita, Mlekpol, Piątnica, OSM Nowy Sącz, Bielmar, Jagr)
  • 1 szklanka cukru pudru (Sante)
  • 6 jajek  (Sądecka Grupa Producentów Jaj AGRO-FERMA Sp. z o.o., Farmio)
  • 1 kg zmielonego twarogu (Mlekovita, Mlekpol, Krasnystaw, Piątnica, Jana, Jogo, OSM Nowy Sącz)
  • 150 ml śmietanki 30%( Mlekovita, Mlekpol, Krasnystaw, Piątnica, Jana, Jogo , OSM Nowy Sącz)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (Kupiec)

Oraz

  • śliwki suszone (100 gram) (Helio)
  • 1/3 szklanki cukru (Sante)
  • 100 g czekolady 52% (Goplana, Solidarność, Jutrzenka, Cocoa Dreams)
  • 60 ml śmietanki 30% %( Mlekovita, Mlekpol, Krasnystaw, Piątnica, Jana, Jogo, OSM Nowy Sącz)

Przygotowanie

  • Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek.
  • Przygotować niedużą formę o wymiarach 21 x 26 cm lub tortownicę 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  • Miękkie masło ubić na puszysto z dodatkiem cukru pudru (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie ubijając masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i miksować do połączenia się składników.
  • Dodać śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i cały czas miksując połączyć składniki na jednolitą masę.
  • Na koniec wymieszać szpatułką (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno z białkami
  • Masę serową wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 60 minut. Wyłączyć piekarnik i stopniowo wyjmować sernik, następnie całkowicie go ostudzić.
  • Polewa: czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polać po ostudzonym serniku i posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi śliwkami.

*Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-swiateczny (został poddany lekkiej modyfikacji – pomarańcze zastąpiono polskimi śliwkami).

Żurek błyskawiczny*

Składniki

6 porcji

  • 500 g kości lub żeberek wędzonych (lub 250 g boczku wędzonego) (ZM Szubryt, Henryk Kania, Krakus)
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml żuru - zakwasu (gotowego, z butelki) (Rolnik, Vortumnus)
  • 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18% %( Mlekovita, Mlekpol, Krasnystaw, Piątnica, Jana, Jogo, OSM Nowy Sącz)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (Prymat, Appetita)
  • 350 g wiejskiej kiełbasy ) (ZM Szubryt, Henryk Kania, Krakus, Cedrob)

Dodatki

  • ugotowane na twardo jajka  (Sądecka Grupa Producentów Jaj AGRO-FERMA Sp. z o.o., Farmio)
  • zielenina np. świeży majeranek lub natka pietruszki
  • pieczywo (najlepiej z lokalnej piekarni: Oracz, Danek, U Klaczaka, Tęgoborze …)
  • tarty chrzan (Vortumnus)

Przygotowanie

  • W garnku zagotować bulion z dodatkiem wędzonki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Dodać żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu przemieszania zawartości) oraz śmietanę i majeranek. Dokładnie wymieszać i na zagotować na małym ogniu.
  • Doprawić zmielonym pieprzem w razie potrzeby oraz dodać obraną z błonki i pokrojoną na kawałki kiełbasę. Podgrzać i podawać z dodatkami.

*Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku

materiał partnera

NOWAK-MOSTYMAJ

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.