Polityka prywatności

Wydawnictwo Dobre Sp. z o.o.

I. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych

1. Administrator danych.
Administratorem danych osobowych jest Wydawnictwo Dobre sp. z o.o., ul. Żywiecka 25, 33-300 Nowy Sącz. Możesz skontaktować się z Administratorem pisząc na adres: [email protected]  

 

2. Cel, podstawa prawna i okres przetwarzania.
Podane dane osobowe będą przetwarzane w celu zapewnienia dostępu do Newsletter’a. Dane są przetwarzane w oparciu o dobrowolną zgodę i do momentu jej cofnięcia. Cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Dane mogą być również przetwarzane do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów Administratora. Prawnie uzasadnionymi interesami Administratora są w szczególności cele marketingowe.

 

3. Odbiorcy danych.
Odbiorcami danych mogą być pracownicy i współpracownicy Administratora. Dane osobowe nie są przekazywane żadnym innym podmiotom, za wyjątkiem zaufanych partnerów świadczących na rzecz Administratora usługi, np. usługi hostingowe lub prawne. Powierzenie danych zaufanym partnerom następuje w oparciu o zawarte przez Administratora umowy powierzenia przetwarzania danych, gwarantujące ochronę na poziomie odpowiadającym wymaganiom RODO.

 

4. Prawa osób, których dane dotyczą.
Osoba, której dane dotyczą ma prawo żądania dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, na zasadach i w okolicznościach przewidzianych w przepisach prawa, i o ile przepisy prawa przewidują możliwość skorzystania z tych praw ze względu na charakter danych i charakter przetwarzania.

 

5. Obowiązek podania danych.
Podanie danych jest dobrowolne. Brak podania danych uniemożliwia skorzystanie z funkcjonalności Newsletter’a.

6. Automatyczne przetwarzanie.
Administrator nie wykorzystuje danych do zautomatyzowanego podejmowania decyzji.

 

II. Pliki cookies

1. Przez pliki cookies (czyli tzw. “ciasteczka”) należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniach końcowych użytkowników i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych. Pliki te co do zasady zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

2. Pliki cookies mogą być używane m.in. w celu: dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich funkcjonalności. Używając ciasteczek w wyżej opisany sposób nigdy nie identyfikowana jest tożsamość użytkowników na podstawie informacji przechowywanych w ciasteczkach.

3. Stosowane są dwa rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika. Pliki cookies wykorzystywane przez partnerów operatora strony www, podlegają ich własnej polityce prywatności.

4. Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza umieszczanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione tak, aby ciasteczka były blokowane – w całości lub w jakiejś części. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Należy jednak pamiętać, że ograniczenie stosowania plików „cookies” może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie www.