Ptasia grypa dotarła do regionu. Zagazowano łącznie ponad 16 tysięcy kur i indyków

Ptasia grypa dotarła do regionu. Zagazowano łącznie ponad 16 tysięcy kur i indyków

Sześć tysięcy kur niosek i ponad dziesięć tysięcy indyków rzeźnych zagazowano w dwóch gospodarstwach w Bielance (gminie Gorlice). Powodem było stwierdzenie u zwierząt zjadliwej ptasiej grypy (podtypu H5N8). To pierwszy przypadek potwierdzający obecność choroby w Małopolsce. 

20 marca Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatnie wyniki badań laboratoryjnych potwierdzające wystąpienie ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u kur i indyków w Bielance. Nie wiadomo, w jaki sposób doszło do zarażenia drobiu. W najbliższych dniach pracownicy gorlickiego inspektoratu weterynaryjnego będą przeprowadzać kontrole w innych gospodarstwach.

,,Są to pierwsze ogniska HPAI w 2021 r. na terytorium województwa małopolskiego. W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków” – informuje Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Agnieszka Szewczyk – Kuta.

Lekarz weterynarii wyjaśnia, iż od 1 stycznia do 18 marca 2021 roku stwierdzono 35 ognisk u drobiu i 63 przypadki tej choroby u ptaków dzikich. Na obszarze Unii Europejskiej HPAI (zjadliwą grypę u ptaków) potwierdzono w większości krajów. Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przypomina wszystkim hodowcom drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzegania zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.

Jak podaje, do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:
– pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na
wybieg,
– zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności
dzikiego ptactwa,
– karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich, stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
– stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem
czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
– wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których
utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka
dezynfekcyjnego.

,,Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii” – przestrzega Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii.

 Źródło: Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
Fot. pixabay.com

Reklama