Oddział pediatryczny sądeckiego szpitala po metamorfozie! Dla mam są wygodne fotele

Oddział pediatryczny sądeckiego szpitala przeszedł metamorfozę. W ciągu kilku miesięcy stał się miejscem przyjaznym małym pacjentom i ich rodzicom, o których również pomyślano remontując i wyposażając sale szpitalne.  

wsb3

Remont rozpoczął się w listopadzie, a już początkiem stycznia przyjmowano pierwszych małych pacjentów. Oddział został powiększony o 350 metrów, co pozwoliło na wyposażenie go w dodatkowe dziesięć łóżeczek. W ramach remontu zakupiono również nowy sprzęt medyczny, lodówki, meble i szafki przy łóżkach.

-Dzięki temu, że tak bardzo zmieniły się sale, pobyt tutaj jest znaczniej milszy, a dzieciom łatwiej jest zdrowieć w takich warunkach. Zmieniło się bardzo dużo. Wszystko jest piękne, a dla rodziców przy łóżkach dzieci umieszczono fotele, na których można spać lub czuwać przy maluszkach. To ogromny gest w stronę - nas, rodziców w tych ciężkich chwilach, gdy nasze dzieci są chore - mówiła pani Małgorzata, mama małego pacjenta szpitala

Oddział został podzielony na jedenaście sal, z czego sześć przeznaczono  dla dzieci do trzeciego roku życia, cztery - dla dzieci starszych i jedną izolatkę. Specjalnie dla dzieciaków stworzono również świetlicę. Warunki zmieniły się także z perspektywy personelu, który może pracować w bardziej dogodnych warunkach.

-Mam porównanie, bo przebywałam w tym szpitalu jeszcze za czasów mojego dzieciństwa. Różnica jest ogromna. Teraz matki z dziećmi mają nieporównywalnie lepsze warunki, choćby ze względu na to, że na salach pojawiły się łóżka, gdzie kobiety mogą wygodnie spać. Pokoje socjalne również są świetne. Jestem zachwycona - mówiła pani Izabela, mama małej Zuzi.

W ramach modernizacji obiekt dostosowano do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, wydzielono poczekalnie i szatnie dla pacjentów oraz pokoje socjalne dla rodziców. Obecnie na 770 metrach  znajduje się czterdzieści łóżek dla dzieci.

Projekt zrealizowano ze środków unijnych będących w dyspozycji samorządu Województwa Małopolskiego w ramach RPO na lata 2014-2020 i środków własnych. Całkowity koszt inwestycji wyniósł prawie 2 mln złotych.

GLINIK

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.