Znamy już gwiazdę tegorocznych korzeńskich dożynek

Znamy już gwiazdę tegorocznych korzeńskich dożynek

Wielkimi krokami zbliżają się coroczne gminne dożynki w Korzennej. Atrakcji jak zwykle nie zabraknie. Co więcej, dwudniowa impreza zostanie w tym roku połączona z otwarciem nowo powstałego Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego.

Na sobotę, 24 sierpnia zaplanowano pożegnanie wakacji, czyli ostatnią imprezę z cyklu Summer Party. Zabawa taneczna rozpocznie się o godzinie 20:00 na placu przy Dworze w Korzennej, a poprowadzi ją zespół muzyczny FOLK oraz DJ Berni i DJ Marius.

Główna część uroczystości dożynkowych przypada na niedzielę (25 sierpnia). Już o godzinie 13:30 z placu przy Urzędzie Gminy wyruszy korowód dożynkowy, czyli banderia i zaprzęgi konne oraz delegacje z wieńcami z poszczególnych sołectw w towarzystwie Orkiestry Dętej OSP Mogilno i mażoretek.

O 14:00 na placu przy Dworze odprawiona zostanie uroczysta msza św. w intencji rolników i ich rodzin. Część oficjalna wydarzenia rozpocznie się natomiast o godzinie 15:00. Wtedy to przywitani zostaną zaproszeni goście, nastąpią przemówienia okolicznościowe i prezentacja wieńców. Następnie zaplanowano prezentacje artystyczne. O 18:30 wystąpi grupa projektu Mozart kontra Sinatra, więc nie zabraknie sporej dawki energii i muzyki dla każdego.

O 20:00 na korzeńskiej scenie pojawi się gwiazda wieczoru – zespół Bayer Full. Istniejąca od 1984 roku grupa znana jest z takich przebojów jak: ,,Blondyneczka”, ,,Moja muzyka”, czy ,,Wszyscy Polacy to jedna rodzina”. Po koncercie tradycyjnie będzie można podziwiać pokaz sztucznych ogni, a po nim odbędzie się zabawa taneczna do dźwięków muzyki w wykonaniu Zespołu Niespokojnych Nóg.

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego

W sobotę (24 sierpnia) oprócz ,,End of Summer” odbędzie się uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. W obiekcie nieopodal stadionu w Korzennej znalazła się między innymi linia do tłoczenia soków. Da ona szerokie możliwości obróbki owoców i warzyw. Będzie w stanie na przykład przetworzyć pięćset kilogramów jabłek na godzinę. Jej koszt to 256 tys. zł.

W inkubatorze jest także wędzarnia, która może przyjąć jednorazowo 50 kg mięsnego wsadu, a także szatkownica do kapusty i suszarnia do owoców i grzybów.

Jak informuje Urząd Gminy Korzenna – Pierwszy rozruch wypadł pozytywnie, odbyło się już szkolenie operatora linii, który w niedalekiej przyszłości będzie realizował zamówienia mieszkańców. Zgodnie z zasadami funkcjonowania inkubatora możliwa będzie także samoobsługa pod warunkiem posiadania wymaganego przeszkolenia oraz badań epidemiologicznych wykonywanych przez sanepid. Korzystanie z usług inkubatora będzie odpłatne.

fot. ilustr. KNB

Targi Edukacja, Kariera, Przyszłość

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama