Wielka gala Poland 100 Best Restaurants już w piątek w Rytrze

Już w ten piątek poznamy listę najlepszych restauracji w Polsce. 26 października w Willi Poprad w Rytrze odbędzie się premiera VIII edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants. Tego dnia rozdanych zostanie 138 nagród, w tym dla najlepszych szefów kuchni w kraju. Poznamy też najlepszą polską restaurację oraz karczmę.

Na uroczystej gali pojawi się ponad dwustu właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018, a także gwiazdy polskiej kuchni, czy świata show businessu, o czym pisaliśmy TUTAJ.

Miejsca, które trafią do wyjątkowego przewodnika, wybrane zostały spośród 1141, odwiedzonych przez przeszkolonych, anonimowych inspektorów. Każda z restauracji oceniona była za pomocą złożonego ze stu podpunktów kwestionariusza.

– Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji – informują organizatorzy.

Restauracje oceniane są także przez konsumentów. Końcowy wynik to 75% oceny konsumentów i 25% oceny inspektorów, na co składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

W sumie zebrano 9 046 ankiet, fani dobrej kuchni wysłali 19 319 SMS-ów, a na Facebooku na ulubioną restaurację zagłosowało 14 121 osób.

Nagrody będą przyznawane w czterech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce. Oprócz tego pojawią się specjalne wyróżnienia, jak np. Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, czy Wydawnictwo Kulinarne Roku.

Uroczysta Gala, na której nastąpi rozstrzygnięcie tegorocznej edycji Poland 100 Best Restaurants, odbędzie się w Willi Poprad w Rytrze. Miejsce to usytuowane jest przy drodze krajowej nr 87, która łączy Nowy Sącz z granicą ze Słowacją w Piwnicznej, dlatego też nie trudno je przeoczyć. Budynek zachwyca zarówno swoją elewacją, która łączy drewniane elementy i strzeliste wykończenia, jak i rustykalnym, nowoczesnym stylem wnętrza. W willi znajduje się sala balowa z pięknym widokiem na rzekę, lasy oraz ruiny ryterskiego zamku. Największym atutem tego miejsca jest jednak kuchnia, która łączy tradycję z nowoczesnością i nie stroni od lokalnych smaków.

Wyjątkowa kuchni Willi Poprad to wynik kulinarnej pasji jej Szefa Kuchni – Artura Pasonia. To właśnie on przygotuje uwieńczenie piątkowej gali, czyli niezapomnianą, 4-daniową kolację. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków sprawią, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostaną w pełni zaspokojone – zapewniają organizatorzy.

Patronat nad tegoroczną edycją Poland 100 Best Restaurants sprawują:  Małopolska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni, Euro-Toques Polska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Natomiast partnerami akcji są: Willa Poprad, ZT Kruszwica, Saska,  Marine Harvest,  Centrum Wina, Luva,  Unilever,  Farutex.

Dotychczasowi laureaci Poland 100 Best Restaurants:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE

2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA

2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA

2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA

2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE

2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA

2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE

2017 – LITWOROWY STAW – BIAŁKA TATRZAŃSKA

2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO

2014 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

SZEF KUCHNI ROKU

2017 – Robert Sowa – N31 Restaurant&Bar

2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa

2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa

2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich

2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

2017 – Robert Skubisz

2016 – Jarosław Walczyk

2015 – Karol Okrasa

2014 – Kurt Scheller

2013 – Robert Sowa

SZEF KUCHNI JUTRA

2017 – Szymon Bracik

2016 – Marcin Przybysz

2015 – Tomasz Milewski

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

2017 – Monika Ignaciuk

2016 – Tomasz Purol

2015 – Patryk Dziamski

KUCHARZ MŁODY TALENT

2017 – Paweł Salamon

2016 – Dawid Szkudlarek

2015 – Krzysztof Bielawski

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

2017 – Andrzej Jakomulski

2016 – Michał Kuter

2015 – Grzegorz Labuda

2014 – Joseph Seeletso

2013 – Jarosław Walczyk

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

2017 – Wojciech Harapkiewicz

2016 – Adam Chrząstowski

2015 – Magda Gessler

2014 – Jarosław Walczyk

2013 – Karol Okrasa

NAJLEPSZE TASTING MENU

2017 – Szymon Bracik – Wodna Wieża – Pszczyna

2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom – Warszawa

2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa

2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia

IMPREZA KULINARNA ROKU

2017 –  „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI

2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent

2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn

NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY

2017 – Polski grill – TVP S.A.

2016 – EWA GOTUJE – Ewa Wachowicz POLASAT Sp. z o.o.

2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY – TVP S.A.

2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.

KSIĄŻKA KULINARNA ROKU

2017 – Tomasz Jakubiak – Z miłości do lokalności

2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”

2015 – APETYT NA POLSKĘ

DEBIUT ROKU

2017 – Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś / Restauracja Lwia Brama² – Wrocław

2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa

2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia

2014 – Restauracja Salto – Warszawa

2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN

2017 – Restauracja Atmosphere – Słupsk

2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn

2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk

fot. Poland 100 Best Restaurants

Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.