Użądlenie pszczoły to zastrzyk witamin?

Użądlenie pszczoły to zastrzyk witamin?

Użądlenie pszczoły to zastrzyk witamin

Według statystyk Polak spożywa mniej niż kilogram miodu rocznie. To niewiele. Nie doceniamy jego prozdrowotnych korzyści, naturalnych mikroelementów, których potem szukamy w suplementach diety?
Czy pszczoły są wymagające?

– Kto dba o zdrowie, ten z pewnością miód i jego właściwości docenia, innych nie przekonają wyniki najbardziej nawet szczegółowych badań. Znam wiele osób, które bez miodu w codziennej diecie nie wyobrażają sobie życia. Wiele osób lubi miód w wersji najprostszej, czyli na kromce chleba delikatnie posmarowanej masłem.

Często słyszy się też, że do słodzenia kawy czy herbaty zamiast cukru, ktoś używa właśnie miodu. I tu trzeba uważać, bo w takich sytuacjach popełniamy najczęstszy błąd. Słodząc nim gorące napoje pozbawiamy miód jego wartości. W temperaturze powyżej 50 stopni miód traci połowę najcenniejszych pierwiastków.

Jak go zatem używać ?

Cały wywiad z pszczelarzem Grzegorzem Rysiewiczem przeczytaj w najnowszym numerze DTS.

 

DTS

Przeczytaj również: Miodowy masaż, kozie sery i boczek łopaprany. Sądecka marka rośnie w siłę

Targi Edukacja, Kariera, Przyszłość

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama