Według statystyk Polak spożywa mniej niż kilogram miodu rocznie. To niewiele. Nie doceniamy jego prozdrowotnych korzyści, naturalnych mikroelementów, których potem szukamy w suplementach diety?
Czy pszczoły są wymagające?
– Kto dba o zdrowie, ten z pewnością miód i jego właściwości docenia, innych nie przekonają wyniki najbardziej nawet szczegółowych badań. Znam wiele osób, które bez miodu w codziennej diecie nie wyobrażają sobie życia. Wiele osób lubi miód w wersji najprostszej, czyli na kromce chleba delikatnie posmarowanej masłem.
Często słyszy się też, że do słodzenia kawy czy herbaty zamiast cukru, ktoś używa właśnie miodu. I tu trzeba uważać, bo w takich sytuacjach popełniamy najczęstszy błąd. Słodząc nim gorące napoje pozbawiamy miód jego wartości. W temperaturze powyżej 50 stopni miód traci połowę najcenniejszych pierwiastków.
Jak go zatem używać ?
Cały wywiad z pszczelarzem Grzegorzem Rysiewiczem przeczytaj w najnowszym numerze DTS.
Przeczytaj również: Miodowy masaż, kozie sery i boczek łopaprany. Sądecka marka rośnie w siłę