Stary Sącz. Byk z grilla – hitem kulinarnym Agropromocji 2023 [ZDJĘCIA]

Stary Sącz. Byk z grilla – hitem kulinarnym Agropromocji 2023 [ZDJĘCIA]

Gwary rozmów odwiedzających z wystawcami, dzieci przepychające się przez tłum żeby pogłaskać zwierzątko w zagrodzie, kolejki do skosztowania regionalnych potraw i mnóstwo uśmiechów i jeszcze więcej radości – tak rysuje się obraz kolejnej, już XXXI edycji największej rolniczej imprezy w województwie małopolskim – Agropromocji 2023.

W ten wrześniowy weekend wszystkie drogi Sądecczyzny kończą się w Starym Sączu. Na dwa dni (9 i 10 września) miasteczko nad Popradem zmieniło się w największe rolnicze centrum w województwie. Ponad 300 wystawców, (a jak podkreślała Małgorzata Serwaczak – wystawcy zgłaszali się do ostatniego dnia), przybyło na pola przy Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania w Starym Sączu.

Wydarzenie to jest zwieńczeniem naszej, mam nadzieję, owocnej pracy – zaznacza Dominik Pasek, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

Jak podkreślał dyrektor – sobota – co do zasady jest dniem. gdy osób odwiedzających wystawy jest mniej, co nie oznacza, że tłumy były małe. Pierwsze popołudnie Agropromocji zdominowane zostało przez długą kolejkę chętnych skosztowania pieczonego byka. Była to jedna taka okazja. Mięso przyrządzali dwaj profesjonalni kucharze i w opinii zwiedzających było naprawdę smaczne.

Idea

Głównym celem jaki przyświeca Agropromocji już od 31 lat,. jest promocja małopolskiego rolnictwa,  firm działających w branży agrobiznesu oraz dorobku gospodarczego i kulturowego regionu. Zakres tematyczny, jak podkreśla Dominik Pasek, jest niezwykle szeroki i sięga od przetwórstwa rolno-spożywczego po rękodzieło ludowe.

W tym roku zwiększyliśmy przestrzeń Agropromocji. Po każdym takim wydarzeniu pytamy naszych wystawców i konsumentów o to, jakie mają oczekiwania. Jest to dla nas o tyle istotne, że pomaga nam w podnoszeniu jakości, atrakcyjności i funkcjonalności tej imprezy. Nie organizujemy jej dla swojej własnej przyjemności, dlatego chcemy zaspokoić oczekiwania mieszkańców ale i przybyłych rolników – podkreśla dyrektor MODR.

Wielokrotnie również zaznaczał, że wydarzenie to jest niezwykłym połączeniem nowoczesności i tradycji. Swoistą lekcją historii, która głównie młodym pokoleniom ma pokazać jak wiele ciężkiej pracy włożyć trzeba w produkcję zdrowej i ekologicznej żywności. Dyrektor dodaje również, że wydarzenie stanowi idealną okazję do podziękowania rolnikom za codzienny wkład w tę produkcję.

Za tym stoi radość, pasja i za to powinniśmy ich docenić – mówi.

Strefa retro

Ogromną popularnością cieszyła się również strefa retro, w której to odbywały się pokazy tematyczne oraz gdzie zorganizowano wystawę kolekcjonerskich traktorów, którym z chęcią przyglądali się nie tylko pasjonaci.

Podczas Agropromocji na zwiedzających czeka wiele ciekawych pokazów jak m.in. robienie masła, pucenie oscypka czy pokaz tradycyjnej młócki. Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy przygotował wystawę ras rodzimych zwierząt gospodarskich. Na smakoszy czekają potrawy przygotowane z jagnięciny, wieprzowiny, gęsiny oraz z serów owczych, kozich i krowich. Dodatkowo poza pokazem pieczenia byka, ma miejsce degustacja wołowiny oraz  pokaz rozbioru tuszy gęsi białej kołudzkiej oraz pokaz rozbioru jagnięciny.

To jednak nie koniec. Organizatorzy zapraszają na pokaz strzyżenia owiec maszynką elektryczną oraz metodą tradycyjną. Wśród zwierząt nie brak też wciąż zyskujących popularność alpak. Dzieci również nie mają powodów by się nudzić – dla nich przygotowany został konkurs dojenia sztucznej krowy oraz konne przejażdżki.

Z kolei koniec dzisiejszego dnia umili zespół Gooroleska łączący w swojej twórczości zarówno folk jak i mocne metalowe brzmienia.

Zapraszamy na Agropromocję w niedzielę!

Wyniki konkursów już wkrótce na dts24.

 

fot. Gabriela Wolińska

Czytaj też:

Krynica – Zdrój. Honorowa Wspinaczka 11 września. Koledzy upamiętnią strażaków, którzy polegli ratując życie innych [ZAPOWIEDŹ]