Sądeczanka Anna Król, znana z „Sanatorium Miłości”, podzieliła się pasją do robienia przetworów

Sądeczanka Anna Król, znana z „Sanatorium Miłości”, podzieliła się pasją do robienia przetworów

Anna Król, Sanatorium Miłości, Rytro, przetwory, Pytanie na Śniadanie

Sądeczanka Anna Król, uczestniczka programu „Sanatorium Miłości” kilka dni temu była gościem Macieja Kurzajewskiego oraz Katarzyny Cichopek w programie „Pytanie na Śniadanie”. Mieszkanka Rytra podzieliła się swoją pasją do robienia domowych przetworów. Do studia przywiozła efekty swojej pracy, a podczas emisji programu pokazała w jaki sposób można przygotować coś dla smaku i zdrowia.

Uczestniczka lubianego w Polsce „Sanatorium Miłości” bardzo konkretnie odpowiadała na pytania prowadzących. – Kiszonki są bardzo zdrowe, mają niską zawartość cukru. To jest naturalny probiotyk. Mają dużo mikroelementów i witaminy C. O każdej z nich można by było powiedzieć co jeszcze wnosi – mówiła Anna Król.

Jak sama podkreślała, pasję do kuchennych eksperymentów wyniosła z domu. – Lubię robić przetwory, kiszonki czy octy. Ten różowy to ocet z róży cukrowej. Nalewam łyżkę takiego octu do szklanki wody i w takiej formie wypijam. Robię też ocet jabłkowy czy z kopru. Można powiedzieć, że wyrosłam w domu, gdzie robiło się przetwory. Tata młodo zmarł. Moja mama była kobietą zaradną i gospodarną. Był ogród, mieliśmy warzywa. Jako dziecko dostawałam od mamy wodę spod kapusty. Mówiła: „wypij to będziesz zdrowa, będzie apetyt”. I tak nas w tamtych czasach mamy leczyły. One nie wiedziały wtedy co to jest probiotyk, ale zdawały sobie sprawę jakie to ma działanie. Teraz ja sama eksperymentuję – argumentowała Anna Król.

Jako gość „Pytania na Śniadanie” pani Anna zaprezentowała widzom bardzo szybki i konkretny przepis na przygotowanie zdrowego przetworu z wykorzystaniem pomidorów koktajlowych. – Na litr wody daję płaską łyżkę soli. Do tego dwie gałązki kolendry i pieprz. Na to wszystko zalewa z przegotowanej wody. Słoik zakręcamy i zostawiamy w takiej formie. Można jeszcze dorzucić czosnek. Te pomidory będą potem miękkie, można wykorzystać na przykład do sałatek. Ja sama potem to blenderuję i wypijam – mówiła. Zapis całej rozmowy można obejrzeć TUTAJ.

W programie „Pytanie na Śniadanie” pani Anna zaprezentowała się w nowej, wizualnej odsłonie. Jako miłośniczka zdrowego trybu życia i treningu, dba także o wygląd. Chwilę przed wizytą w studiu TVP pokusiła się o nową fryzurę, którą w Piwnicznej-Zdroju wykonała także pochodząca z Rytra Dorota Bryniak.

Czytaj także: Dominik Dudek z powiatu limanowskiego zwycięzcą The Voice Of Poland!

Fot: Dorota Bryniak / PytanieNaŚniadanie

Targi Edukacja, Kariera, Przyszłość

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama