Poznaj dziedzictwo polsko-słowackiego pogranicza

Poznaj dziedzictwo polsko-słowackiego pogranicza

W najbliższy weekend, 6 i 7 października, odbędą się dwa wydarzenia zorganizowane w Domu Wypoczynkowym „Beskid” w Piwnicznej Zdroju. Na „Festiwalu Czarnej Owcy” oraz „ Pasterskiej Akademii Kulinarnej” uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z dziedzictwem pozostawionym przez wołoskich osadników na pograniczu polsko-słowackim.

W programie są warsztaty kulinarne, degustacje, kiermasze wyrobów regionalnych, pokazy wypasu i hodowli kóz i owiec oraz występy ludowych artystów z Polski i Słowacji.

Pierwszym w kolejności wydarzeniem będzie „Pasterska Akademia Kulinarna”, która rozpocznie się w sobotę, 6 października o godzinie 14. O tej samej godzinie, w niedzielę, 7 października wystartuje „Festiwal Czarnej Owcy”.

 

Reklama