Chcemy, aby ludzie do nas wracali/ Chceme, aby sa tu ľudia vracali

Pizzeria, knajpa i restauracja „Sypanec“ w Bartošovciach, miejscowości usytuowanej zaledwie kilka kilometrów od Bardejowa, to przedsiębiorstwo rodzinne. Swoim klientom oferuje klimat rodzinny, jedzenie dobrej jakości i przyjemne spędzenie czasu.

- Pierwotnie, w tym miejscu przy domu, który kupiliśmy 8 lat temu, stał stary spichlerz. Przenieśliśmy go trochę wyżej. Od niego pochodzi nazwa. Budynek zrekon- struowaliśmy, przebudowaliśmy i w 2012 r. otworzyliśmy - mówi właściciel Peter Lenárt.

BOCHENSKI

Do obłożonego cegłą i drewnem pomieszczenia o wpół do dziewiątej rano wchodzi jego żona Weronika z rocznym synkiem Aleksandrem w ramionach. - Pracowaliśmy wraz z żoną w Alpach austriackich i spodobało nam się, w jaki sposób funkcjonują tam przedsiębiorstwa rodzinne, i postanowiliśmy spró- bować zrobić coś takiego u nas w domu - tłumaczy Peter.

Oprócz 18 rodzajów pizz, prawdziwego hamburgera wraz z sałatką, Sypanec oferuje kompleksową obsługę uroczystości rodzinnych, firmowych, urodzin oraz inne imprezy. - Na razie, chwała Bogu, jest zainteresowanie. Na górze mamy trzy poko- je na zakwaterowanie, gdzie zmieści się od 5 do 7 osób. Funkcjonujemy głównie w weekendy, kiedy mamy imprezy. W tygodniu mamy otwarte od godz. 16. - mówi własciciel.

- Staramy się, aby nasze dania i usługi miały zawsze dobrą jakość. Chcemy, aby ludzie do nas chętnie wracali. Gdy ktoś u nas zamówi pizzę lub sałatkę, chcemy, aby za każdym razem dania smakowały identycznie. W każdą działalność powinien być zaangażowany także właściciel i powinien włożyć w tą pracę kawałek swojej duszy - twierdziPeter Lenárt z bartoszowskiego Sypanca.

MARIO HUDÁK

*****

Pizza, bar a reštaurácia „Sypanec“ v Bartošovciach, len pár kilometrov od Bardejova, je rodinný podnik. Návštevníkom ponúka nefalšovanú domácu atmosféru, kvalitné jedlo a príjemné posedenie.

„Pôvodne tu, pri starom dome, ktorý sme pred ôsmimi rokmi kúpili, stál starý sypanec. Ten sme neporušený preniesli vyššie, preto aj ten názov. Zrekonštruovali sme to, niečo aj pristavili, a v roku 2012 otvorili,“ hovorí majiteľ Peter Lenárt.

Do tehlou a drevom obloženého baru o pol deviatej ráno práve vchádza jeho manželka Veronika s ročným Alexandrom na rukách. „Pracovali sme so ženou v rakúskych Alpách a páčilo sa nám, ako tam fungujú rodinné podniky, tak sme si povedali, že to vyskúšame u nás doma,” vysvetľuje Peter.

Okrem osemnástich druhov pizze, poctivého hamburgera a šalátu k tomu, ponúka Sypanec kompletný servis na párty, firemné akcie, narodeniny, promócie a iné oslavy. “Zatiaľ nám to, chvalabohu, ide. Hore máme tri izby na ubytovanie, kde sa zmestí päť až sedem ľudí, no fungujeme hlavne cez víkendy, keď máme akcie. Cez týždeň máme otvorené od štvrtej poobede,” hovorì majiteľ.

„Snažíme sa, aby naše jedlo a služby boli dlhodobo štandardné kvalitné, pretože niektorí klienti k nám prídu iba raz za čas. Chceme však, aby sa k nám vždy radi vrátili. Keď si niekto u nás dá pizzu alebo šalát, chceme, aby chutili rovnako. Do podnikania by mal byť, podľa nás, vždy zaangažovaný aj majiteľ a dať do tej práce aj kus svojej duše,” dodáva Peter Lenárt z bartošovského Sypanca.

MARIO HUDÁK

Wypowiedz się w tej sprawie