Uprawa warzyw w pojemnikach

Coraz więcej ludzi poszukuje możliwości wyhodowania własnych, ekologicznych warzyw. W ostatnim dziesięcioleciu obserwujemy ogromne zainteresowanie uprawami w pojemnikach na balkonach, tarasach czy parapetach okiennych. Uprawa warzyw w pojemnikach idealnie wpasowuje się w miejskie zakątki. Jest to świetna alternatywa, gdy mimo posiadania ogrodu gleba okazuje się zbyt słaba, by cokolwiek na niej urosło. Innym aspektem jest dostępność takiej formy ogrodnictwa dla osób z dysfunkcjami fizycznymi i niepełnosprawnościami. Niemal wszystkie gatunki warzyw nadają się do uprawy w pojemnikach. Nowe, zminiaturyzowane wersje w sam raz pasują do doniczek i skrzynek balkonowych. Dodatkowym atutem jest atrakcyjny wygląd roślin – łączą w sobie ciekawe efekty wizualne z praktycznym wykorzystaniem. Warzywa z pojemnika nie ustępują smakiem ani zapachem tym hodowanym w gruncie. Zobacz, jak łatwo można mieć w pełni naturalne, zawsze świeże warzywa z własnych doniczek.

Korzyści z uprawy warzyw w doniczkach

Siew nasion warzyw w pojemnikach ma pewną przewagę nad tradycyjnym ogrodem warzywnym. Po pierwsze jest znacznie łatwiejsza dla osób dopiero zaczynających przygodę z roślinami użytkowymi. Kolejną zaletą jest możliwość przenoszenia uprawy. Donicę można ustawiać dowolnie, poszukując np. optymalnych warunków nasłonecznienia. Pojemniki z warzywami nie zajmują wiele miejsca – ustawiając kilka sztuk, możemy mieć pełny zestaw ulubionych gatunków. Uprawa w pojemnikach i skrzynkach jest też łatwiejsza pod względem kontrolowania wilgotności, nawożenia, natężenia światła. Dzięki temu prościej jest zagwarantować roślinom optymalne warunki wzrostu. Ostatnim profitem siewu warzyw w doniczkach jest możliwość tworzenia dowolnych kompozycji – warunkiem jest dobranie gatunków o podobnych wymaganiach. Warto pokusić się o zrobienie pojemników tematycznych np. zioła włoskie lub zawierających wybrany kolor warzyw. Warzywa w pojemnikach mamy zazwyczaj w zasięgu ręki. Pielęgnacja i kontrola roślin nie stanowi żadnego problemu, prace możemy prowadzić nawet codziennie. Jest to szczególnie cenne, gdy pojawi się szkodnik lub choroba – mamy możliwość błyskawicznego działania.

Wybór pojemnika, podłoża i nasion

Zasadniczo wybieramy jak największy pojemnik. Małe pojemniki szybciej wysychają i mogą wymagać codziennego podlewania. Co najważniejsze, musisz pomyśleć o głębokości pojemnika, w którym będą rosnąć warzywa. Rośliny z głębokim systemem korzeniowym będą skarłowaciałe i niezdrowe, jeśli nie będą miały odpowiedniej przestrzeni. Trzeba pomyśleć też o wadze — gdy doniczka zostanie wypełniona mokrą ziemią i materiałem roślinnym, będzie bardzo ciężka. Zwracamy uwagę na estetykę i styl doniczek. Dobrze jest skomponować kolekcję pasujących do siebie pojemników. Unikniemy w ten sposób chaosu i pstrokatego wyglądu. Po wybraniu zadawalającego nas pojemnika przychodzi pora na jego wypełnienie. Tu zasady są podobne jak dla większości roślin.  Na dnie musi znaleźć się warstwa drenująca, która pozbawi glebę nadmiaru wilgoci. Wskazane jest, by donica miała otwory odpływowe lub wkładkę, pod którą będzie zbierała się niewykorzystana woda. Podłoże dla warzyw musi być żyzne, bogate w składniki pokarmowe.  W sprzedaży nie brakuje gotowych mieszanek, która oszczędzą nasz czas na przygotowanie odpowiedniego podłoża. Bardzo ważny jest również wybór odpowiednich nasion.

Jak i co sadzimy w pojemnikowym warzywniku?

Łącząc kilka różnych rodzajów roślin w jednej doniczce, najlepiej dobrać rośliny, które mają podobne zapotrzebowanie na wodę i nawóz. Na przykład rozmaryn, który lubi gorące i stosunkowo suche warunki, nie będzie pasował do żądnych wody ogórków. Aby zmaksymalizować przestrzeń, możesz połączyć roślinę wiszącą z rośliną stojącą. Do uprawy w pojemnikach nadają się:

Ciekawym dodatkiem do uprawy warzyw mogą być zwisające odmiany truskawek i poziomek czy eksperymenty z bardziej egzotycznymi gatunkami np. pepino, czy miechunka pomidorowa. Do sadzenia w pojemnikach warto wykorzystać wcześniej przygotowaną w mieszkaniu rozsadę. Dotyczy to przede wszystkim gatunków wrażliwych na niskie temperatur – pomidorów, papryki i roślin dyniowatych (ogórków i cukinii).

 

Uprawa warzyw w pojemnikach na balkonie czy parapecie może przynieść wiele satysfakcji. Z każdą zebraną roślina staje się źródłem radości. Potrawy z własnych warzyw, doprawione świeżymi ziołami staną się kulinarną ucztą. Dodatkowym atutem posiadania warzywnika w donicach jest ciekawa forma spędzania czasu na powietrzu.

Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.