Sądecka firma stworzyła uniwersalny środek – zdezynfekujesz nim nie tylko ręce

– Niewłaściwe używanie preparatu do dezynfekcji dłoni powoduje, że nie spełnia on swojej funkcji. By był skuteczny, trzeba odpowiednio zwilżyć skórę płynem i wcierać go przez co najmniej pół minuty – wyjaśnia Katarzyna Hudzik, główny technolog w sądeckiej firmie Eksil, specjalizującej się w produkcji chemii budowlanej. Tego roku, wychodząc naprzeciw ogromnemu zapotrzebowaniu rynku, producent dołączył do swojej oferty również środki dezynfekujące. Jeden z nich jest na tyle uniwersalny, że można go używać zarówno do rąk, jak i powierzchni codziennego użytku. Po 300 litrów płynów do dezynfekcji trafiło do lokalnych domów pomocy społecznej.

– W dobie koronawirusa na rynku pojawiło się wiele środków do dezynfekcji. Czy ma to w ogóle znaczenie, który z nich wybieramy?

– Wybierając środek do dezynfekcji, przede wszystkim należy sprawdzić, czy producent posiada pozwolenie na obrót tego typu preparatem. Pozwolenie wydawane jest przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Środki dezynfekujące kwalifikowane są jako środki biobójcze i powinny na etykiecie zawierać informację o numerze pozwolenia na obrót substancją biobójczą. To też nakłada na producenta odpowiedzialność za odpowiedni dobór surowców i konkretną jakość produktu finalnego. Kolejną informacją mówiący o jakości produktu jest Atest Higieniczny, wydawany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, który pozwala na bezpieczne stosowanie produktu nawet na powierzchniach mających kontakt z żywnością.

– Dziś środek do dezynfekcji kojarzy nam się z bezpieczeństwem. Czy i w jakich sytuacjach jednak dezynfekcja jest dla nas niebezpieczna?

– Po pierwsze, dezynfekcja jest niebezpieczna, jeśli jest nieskuteczna. Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad używania preparatów, które zawsze producent umieszcza na opakowaniu produktu. Niewłaściwe użytkowanie preparatu często powoduje jego marnowanie, wpływa to także na ograniczoną lub zerową skuteczność. Instytucje, które wydają konkretne pozwolenia czy certyfikaty skuteczności działania zakładają prawidłowe użyciu preparatu – czyli zgodne z zaleceniami producenta. Pamiętajmy więc, aby całkowicie zwilżyć skórę płynem i przez co najmniej 30 sekund wcierać.

Po drugie, należy zauważyć, że preparaty do dezynfekcji to przede wszystkim około 60-80-procentowe roztwory alkoholowe. Jeśli więc mamy do czynienia ze środkiem opartym na dobrych surowcach, to łatwo go pomylić z alkoholem spożywczym… Warto jednak pamiętać, że choć w wielu przypadkach jest to właśnie alkohol etylowy, czyli spożywczy, to jest on celowo skażony, więc pod żadnym pozorem nie należy go pić, ani nie pozostawiać w zasięgu dzieci. Należy też uważać na oczy, szczególnie gdy mamy do czynienia z atomizerami, czyli produktami w sprayu.
– Firma Eksil w swojej ofercie ma już środek EC-86 do dezynfekcji powierzchni codziennego użytku, w gospodarstwach domowych, przestrzeniach biurowych, handlowych, magazynowych i przemysłowych, a teraz w sprzedaży jest już kolejny produkt – EC-84. Pozwala on uniknąć pomyłek, bo można go stosować i do rąk, i czyszczenia powierzchni. Jak udało się to osiągnąć?

– Wszystko zależy od odpowiedniego stężenia substancji aktywnych. W płynach do rąk jest go więcej. My tutaj nie oszczędzaliśmy i produkt o solidnym stężeniu alkoholu postanowiliśmy dedykować również do powierzchni. Odpowiedni dobór pozostałych składników sprawia, że jest on wystarczająco delikatny do rąk i nie zostawia smug na powierzchni.
– Mówi się, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Czy to na pewno bezpieczny produkt?

– To czy środek jest bezpieczny ocenił UPRL, który pozwolił nam na wprowadzenie takiego produktu na rynek, a jakość PZH odznaczając nasz produkt stosownym certyfikatem, więc bez obaw można go stosować. Ponadto produkt spełnia normy wskazane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w walce między innymi z Covid-19.

Czy produkt posiada jeszcze jakieś szczególne zastosowanie?

– Warto zwrócić uwagę na możliwość zastosowania naszego produktu do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Nie każdy dostępny na rynku środek do dezynfekcji ma taką specyfikację. Dlatego chcemy zwrócić szczególną uwagę sektora spożywczego i gastronomicznego, gdyż tutaj skuteczna dezynfekcja wydaje się być najbardziej pożądana i oczekiwana.

Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.