Wzmacnia układ odpornościowy, odtwarza komórki jelitowe, wspomaga ośrodkowy układ nerwowy, można nim leczyć także anemię. Na temat składników oraz właściwości pyłku pszczelego, który wciąż jest przedmiotem badań naukowców,  rozmawiamy z Bogusławem Ramsem, członkiem zarządu Koła Pszczelarzy w Krynicy-Zdroju należącego do  Karpackiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu.

wsb3

- Wszyscy zdajemy sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości miodu. Ale jest  jeszcze inny produkt wytwarzany przez pszczoły, który – jak dowodzą ostatnie liczne badania - ma jeszcze więcej składników odżywczych niż miód.

- Zgadza się. To pyłek pszczeli. Zawiera on ponad 250 składników mineralnych. Jest bogaty w aminokwasy, węglowodany, lipidy, enzymy, koenzymy, kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin. Jest najbardziej wartościowym produktem pszczelim i posiada wiele wszechstronnych zastosowań.

- Jakie zatem zastosowania ma pyłek pszczeli?

- Przede wszystkim pyłek pszczeli wzmacnia układ odpornościowy. Ma również zastosowanie po kuracjach antybiotykowych – odtwarza bowiem komórki jelitowe. Ponadto wspomaga ośrodkowy układ nerwowy, który steruje całym organizmem. Ma też ogromny wpływ na metabolizm. Spożywanie pyłku zabezpiecza jego prawidłowe funkcjonowanie. Pyłkiem można leczyć także anemię. Jest również idealnym składnikiem diety dla diabetyków - normalizuje czynności przewodu pokarmowego, tonizuje działalność nerwowego i hormonalnego systemu. Pyłek stosuje się też jako środek wspomagający leczenie nowotworów. Zaleca się jego spożywanie do ogólnej poprawy wzroku. Ciekawostką jest, że pyłek wykazuje pozytywny wpływ na zwiększenie energii organizmu, wytrwałości i koncentracji. Wielu ludzi ma uczulenie na kwiaty, tymczasem (...)

To tylko fragment tekstu. Całość przeczytasz w "Dobrym Tygodniku Sądeckim" - do pobrania za darmo, jednym kliknięciem, pod linkiem:

GLINIK

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.