Za nami kolejna, 16. edycja wydarzenia International Cooking Day, w trakcie którego studenci WSB-NLU oraz programu Erasmus+ znów udowodnili, że lubią kuchnię międzynarodową i mają wielkie serca.
W wydarzeniu udział wzięło 10 „cooking teams” z Niemiec, Turcji, Kazachstanu, Chin, USA, Maroko, Ukrainy, Afryki Południowej, Hiszpanii oraz Polski. Nasi studenci reprezentujący różne narodowości przygotowali tradycyjne potrawy typowe dla regionu świata, z którego pochodzą. Dania były różnorodne, począwszy od zup, dań mięsnych i wegetariańskich, a skończywszy na słodkich pysznościach. Serwowano je na zimno i na gorąco.
Do wykonania potraw wykorzystano między innymi 15 kg produktów mięsnych, 8 kg produktów zbożowych, 10 kg warzyw, 8 litów produktów mlecznych oraz różnorakie przyprawy, które stanowiły ich nieodłączny składnik.
Przedsięwzięciu jak zawsze towarzyszył szczytny cel charytatywny czyli zbiórka pieniędzy na leczenie chorych dzieci. W tym roku akcja miała na celu wsparcie rehabilitacji Przemka Jankosza – podopiecznego Stowarzyszenia Sursum Corda.
Miło nam poinformować, że w trakcie tegorocznej edycji International Cooking Day wydano ponad 300 porcji przepysznych dań, a w skarbonkach znalazło się 1 370 złotych i 36 groszy, które zostały przekazane Stowarzyszeniu Sursum Corda.
Wielkie podziękowania dla studentów za wspaniałe, wspólne gotowanie, piękną prezentację potraw oraz chęć niesienia pomocy chorym dzieciom.
nadesłane przez: Wyższa Szkoła Biznesu – National Louis University