Ponad 300 przepysznych dań, czyli International Cooking Day ze szczytnym celem

Ponad 300 przepysznych dań, czyli International Cooking Day ze szczytnym celem

Za nami kolejna, 16. edycja wydarzenia International Cooking Day, w trakcie którego studenci WSB-NLU oraz programu Erasmus+ znów udowodnili, że lubią kuchnię międzynarodową  i mają wielkie serca.

W wydarzeniu udział wzięło 10 „cooking teams” z Niemiec, Turcji, Kazachstanu, Chin, USA, Maroko, Ukrainy, Afryki Południowej, Hiszpanii oraz Polski. Nasi studenci reprezentujący różne narodowości przygotowali tradycyjne potrawy typowe dla regionu świata, z którego pochodzą. Dania były różnorodne, począwszy od zup, dań mięsnych i wegetariańskich, a skończywszy na słodkich pysznościach. Serwowano je na zimno i na gorąco.

Do wykonania potraw wykorzystano między innymi 15 kg produktów mięsnych, 8 kg produktów zbożowych, 10 kg warzyw, 8 litów produktów mlecznych oraz różnorakie przyprawy, które stanowiły ich nieodłączny składnik.

Przedsięwzięciu jak zawsze towarzyszył szczytny cel charytatywny czyli zbiórka pieniędzy na leczenie chorych dzieci. W tym roku akcja miała na celu wsparcie rehabilitacji Przemka Jankosza – podopiecznego Stowarzyszenia Sursum Corda.

Miło nam poinformować, że w trakcie tegorocznej edycji International Cooking Day wydano ponad 300 porcji przepysznych dań, a w skarbonkach znalazło się 1 370 złotych i 36 groszy, które zostały przekazane Stowarzyszeniu Sursum Corda.

Wielkie podziękowania dla studentów za wspaniałe, wspólne gotowanie, piękną prezentację potraw oraz chęć niesienia pomocy chorym dzieciom.

nadesłane przez: Wyższa Szkoła Biznesu – National Louis University

Reklama