OBIADY CZWARTKOWE* – Frittata sycylijskiej mamy

OBIADY CZWARTKOWE* – Frittata sycylijskiej mamy

Włoch Allesandro Di Giovanni od ośmiu lat uczy sądeczan nowych, włoskich smaków. Najpierw w restauracji Tratorria, a teraz w Bistro Da Sandro przy ul. Jagiellońskiej.

– Bardzo ubolewam, że tutaj włoskie dania w oryginale nie zawsze znajdują powodzenie. Muszę więc je trochę spolszczać. Przykład? Carbonara na śmietanie, a nie na żółtkach – mówi restaurator, który w Nowym Sączu mieszka już 17 lat. Przyjechał tu za swoją miłością, z Sycylii, spod Palermo.

– Dokładnie z Alcamo. To jest miasteczko wielkości Nowego Sącza – opowiada Allesandro Di Giovanni.

Wspomnienie Alcamo od razu przenosi go myślami do kuchni jego mamy.

– Jest takie danie, nazywa się frittata, które, choćbym nie wiem, jak się starał, nie odda smaku, jaki potrafiła wydobyć z niego moja mama. I przepisem na to danie chcę się podzielić z Czytelnikami DTS – mówi Allesandro.

Dodaje, że w swoim Bistro nie serwuje frittaty. Obawia się, że prosty przepis na bazie jajek i ziemniaków może nie do końca zaspokajać gusta gości jego lokalu.

– Choć może się mylę. Niemniej frittatę często robię u siebie w domu. I zachęcam do tego również was, a także do większej otwartości na nowe smaki – mówi Allesandro. – Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdzie tak jak u mojej mamy na Sycylii. Mi też tak nigdy nie wychodzi – uśmiecha się.

FRITTATA 

Składniki:

4 duże ziemniaki

6 jajek

½ cebuli białej

zielona pietruszka (świeża)

15 dag tartego parmezanu

sól

pieprz

oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach i pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i przyrumienić cebulkę. W trakcie dodać ziemniaki – przysmażyć z jednej i drugiej strony. W międzyczasie wymieszać jaja, dodając parmezan, pietruszkę i przyprawy do smaku. Kiedy ziemniaki będą już przyrumienione, zalać jajeczną masą. Smażyć jak omlet – z jednej i drugiej strony.

– Do frittaty można dodać prosciutto, czyli szynkę. Mnie jednak najbardziej smakuje w najprostszej postaci. Można podawać na ciepło i zimno – poleca Allesandro. – SMACZNEGO!

*OBIADY CZWARTKOWE to nowy cykl artykułów, w którym znani i lubiani Sądeczanie dzielą się swoimi kulinarnymi przepisami. To propozycja również dla naszych Czytelników, aby robili to samo. Zachęcamy do przesyłania przepisów nie tylko obiadowych. Po obiedzie czas przecież na deser. Przepisy można przesyłać na adres [email protected] wraz ze zdjęciem kucharza bądź przygotowanego dania. W tytule e-maila należy wpisać hasło OBIADY CZWARTKOWE. Będziemy je publikować w każdy czwartek, tworząc tym samym niepowtarzalną książkę kucharską Czytelników dts24.pl.

WYBORY 2024

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama