Mistrzynie włoskiej kuchni pracują w Gródku nad Dunajcem! Brawo Iwona Tomasiak i Teresa Salamon

Iwona Tomasiak i Teresa Salamon z hotelu Lemon Spa to szefowe kuchni na medal.  W Trzebownisku koło Rzeszowa podczas XIII edycji ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana wywalczyły zwycięstwo przygotowując spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem.

W rywalizacji wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Najbardziej utalentowani kucharze przyrządzali dania włoskie walcząc o tytuł Master of Pasta za najlepsze danie makaronowe. Wśród nich znaleźli się reprezentanci Gródka nad Dunajcem, którzy na co dzień pracują w Lemon Resort SPA.

Udało się! Nagroda główna i mistrzowski tytuł powędrowały do Iwony Tomasiak i Teresy Salamon - jedynych biorących udział w konkursie reprezentantek płci pięknej. Mistrzowskim daniem okazało się być spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Zwycięzców wybierało jury, w którym zasiadali m.in: Kurt Scheller i Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Jarosław Uściński oraz prezez Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.

W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Kulinarne umiejętności dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka mogli poznać wszyscy uczestnicy wydarzenia. Najlepszy okazał się team Tomasza Kozłowicza.

Wielkie święto kuchni włoskiej odbyło się w hotelu Blue Diamond Active Spa. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana był znany szef kuchni, Giancarlo Russo, a sponsorem strategicznym wydarzenia była marka Barilla. Wydarzenie patronatem objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie.

Czytaj też:

Czy zgotują sobie zwycięstwo? Szefowie kuchni z Gródka nad Dunajcem zawalczą o tytuł mistrza

Car_special_tekst

Wypowiedz się w tej sprawie