Marian Oleksy – kustosz sądeckiej gastronomii

Marian Oleksy – kustosz sądeckiej gastronomii

Mój Boże! Łza się kręci w oku na wspomnienia, że jeszcze kilkanaście lat temu, no może ćwierć wieku, wędrując nowosądeckim deptakiem – ulicą Jagiellońską, od plant do Rynku co krok człowiek napotykał restauracje, kawiarnie, bary na czele z kultowym „Imperialem”. Te czasy się niestety skończyły.

W pomroku dziejów gdzieś tam majaczy sądecka gastronomia, która rozsławiała miasto na całą Polskę. To już bezpowrotna przeszłość. Nowy Sącz stał się pustynią gastronomiczną i na dobrą sprawę nie ma gdzie zaprosić gości ze świata na sądeckie specjały, choćby na gicz cielęcą z tartym chrzanem, czy tatara z koniny, nie mówiąc już o słynnym śledziku po japońsku, czy o lachowskiej kwaśnicy. Ale jest w tej bryndzy gastronomicznej jeden jaśniejący punkt – „Panorama” u Mariana Oleksego. Co prawda restauracja, nie wiedzieć czemu, pozbawiona jest szyldu, ale wciąż nawiązuje do czasów świetności.

A te były powszechnie znane w latach 70. i częściowo 80. XX wieku. Restaurację zaprojektował wybitny sądecki architekt Zenon Trzupek w 1965 r. Był to czas tzw. „Eksperymentu Sądeckiego”, kiedy to władze centralne dały jedynie powiatowi nowosądeckiemu uprawnienia, by część podatków od firm nie odprowadzać do Warszawy do budżetu centralnego a pozostawić na miejscu celem rozwoju miejscowego przemysłu, handlu i usług. Postawiono na rozwój turystyki, a więc bazę hotelową, gastronomiczną. Oficjalnie „Eksperyment Sądecki” obowiązywał w latach 1956-1970. I wtedy też 11 marca 1967 r. uroczyście otwarto restaurację „Panorama”. Dodać warto, że w tych samych czasach powstały słynne przybytki gastronomiczne: „Kaskada” w Grybowie, „Hawana” w Krynicy-Zdroju, „Pod jodłami” w Kosarzyskach. W sumie w tamtym czasie były 42 obiekty gastronomiczne w powiecie nowosądeckim zawiadywane przez Nowosądeckie Zakłady Gastronomiczne na czele ze świetnym menadżerem Józefem Nodzyńskim.

***

W 1967 r. nasz bohater Marian Oleksy miał 14 lat i jego mama Maria zadecydowała, że największą przyszłość ma młody Maniek właśnie w gastronomii (…)

Cały tekst przeczytasz w najnowszym wydaniu DTS – bezpłatnie pod linkiem:

Reklama