Jedną z największych zalet usług stolarskich jest możliwość stworzenia całkowicie spersonalizowanej kuchni. Warto urządzić to pomieszczenie ze szczególną starannością, gdyż zazwyczaj stanowi serce całego domu. Kuchnia powinna być funkcjonalna, wygodna i dopasowana do potrzeb domowników. Podpowiadamy jakiemu stolarzowi zlecić wykonanie zabudowy.
Zalety kuchni w zabudowie – na to dobry stolarz zwróci uwagę
Od wielu lat w aranżacji wnętrz króluje prostota i minimalizm. Wszystkie meble i sprzęty powinny być przede wszystkim funkcjonalne. Nie ma tutaj mowy o ekstrawaganckich zdobieniach, niewykorzystanej przestrzeni lub braku miejsca do przechowywania najpotrzebniejszych rzeczy.
Nic dziwnego, że kuchnie pod zabudowę cieszą się niesłabnącą popularnością wśród osób urządzających swoje cztery kąty. W kuchni stworzonej na wymiar wszystkie elementy tworzą spójną całość i są do siebie idealnie dopasowane. Nie ma trudno dostępnych zakamarków i nieestetycznych szpar.
Warto podkreślić, że każdy sprzęt AGD ma swoje miejsce. Zabudowany piekarnik i zmywarka oraz kuchenka mikrofalowa ukryta za frontem szafki pozwalają uzyskać efekt jednolitej przestrzeni. To z kolei optycznie powiększa przestrzeń, a ponadto pomaga w utrzymaniu nienagannej czystości. Spójność i harmonia stanowią w tym przypadku słowa klucze.
Wszystko jednak należy rozpocząć od planowania i rozrysowania szczegółowego projektu całego pomieszczenia. W trakcie zbierania wymiarów należy uwzględnić położenie okien i drzwi, wnęki, instalację elektryczną i gniazdka oraz instalację wodno-kanalizacyjną.
Ergonomia i funkcjonalność – jak firmy stolarskie projektują kuchnie?
Jeśli urządzasz kuchnię po raz kolejny, z pewnością masz w głowie masę ulepszeń i nowych rozwiązań. Wiesz, co się sprawdza, a co należy uznać za zupełnie niepraktyczne. Co innego w przypadku zakupu swoich pierwszych mebli kuchennych. Dokładne rozplanowanie pomieszczenia może okazać się problematyczne, dlatego warto skorzystać z kilku praktycznych rad lub zdać się na ekspertów.
Jeśli zależy Ci na meblach wysokiej jakości oraz pomocy w wykonaniu projektu, znajdź dobrego stolarza w Krakowie na: https://aleo.com/pl/branza/stolarz/krakow.
Funkcjonalna kuchnia to taka, w której szybko i sprawnie przygotujesz posiłek. Z tego powodu warto zadbać o rozmieszczenie mebli i sprzętów AGD zgodnie z zasadami ergonomii. Jedną z podstawowych reguł jest stworzenie trójkąta roboczego, którego wierzchołki stanowią lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Umiejscowienie tych sprzętów wynika z czynności, jakie należy wykonać podczas przygotowywania posiłków. Na początku wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy je, a na końcu przystępujemy do gotowania lub pieczenia. Poszczególne sprzęty musi dzielić określona odległość. Przyjmuje się, że odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić 120-210 cm, pomiędzy lodówką a kuchenką – 120-270 cm, a między zlewozmywakiem a kuchenką – 90 cm lub 120-210 cm.
Dobry stolarz budowlany – postaw na kuchnię doskonałą
Właściwie zaprojektowana kuchnia zawiera podział na strefy robocze. Dokładne rozplanowanie bywa czasochłonne, jednak w nowej kuchni szybko docenisz poświęcony wcześniej czas. Koniecznie uwzględnij swoje nawyki – gdzie chcesz trzymać garnki i naczynia, jak lubisz przygotowywać posiłki i gdzie odkładasz zakupy po powrocie ze sklepu.
To wszystko pozwoli umiejscowić w zabudowie kuchni:
- strefę zapasów,
- strefę przechowywania,
- strefę mycia,
- strefę przygotowywania posiłków,
- strefę gotowania i pieczenia.
Artykuł partnera
Przeczytaj również: Długie firany do kuchni na jesień – na jakie się zdecydować?