Dzikie smaki Sądecczyzny: Kur z Kolchidy

Uczniowie siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w II edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Przyrządzali potrawy z bażanta. Zwyciężyli uczniowie: Karolina Franczyk i Mikołaj Zarzycki z Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie, którzy przygotowali potrawę „Kur z Kolchidy”.

wsb3

Po raz kolejny młodzież z naszych szkół mogła pokazać swój kunszt przygotowując dania z bażanta – mówi starosta nowosądecki Marek Pławiak. – W ubiegłym roku mieli do dyspozycji mięso z dzika. Każda z drużyn otrzymała ten sam rodzaj mięsa i miała te same warunki pracy. Potrawy oceniało jury, w którym byli specjaliści z zakresu gastronomii. Świeże i przebadane mięso bażantów dostarczył Polski Związek Łowiecki. Muszę podkreślić bardzo dobrą współpracę z myśliwymi. Dziękuję za ich wsparcie i pomoc. Konkurs jest atrakcyjny dla młodych ludzi ze względu na możliwość pracy z produktami, do których nie mają na co dzień dostępu, ale też ze względu na cenne nagrody finansowe i te dodatkowe – ufundowane przez właścicieli hoteli.

Jury oceniało smak każdej z potraw, jej wygląd i sposób zaprezentowania na talerzu. Uczniowie dali z siebie wszystko. Już same nazwy potraw sporo mówiły o zaangażowaniu młodzieży w konkurs. Serwowano na przykład „Bażancie oczko z przytupem leśnym”, „Wykwintnisia w smakach jesieni” czy „Kura z Kolchidy*”.

Po naradzie i zsumowaniu punktów jury ogłosiło werdykt.

I miejsce zajęli uczniowie Karolina Franczyk i Mikołaj Zarzycki z Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie, którzy przygotowali potrawę „Kur z Kolchidy” (opiekun: Joanna Sowa). Nagroda finansowa – 600 zł dla każdego ucznia.

II miejsce – Arkadiusz Tokarczyk i Mateusz Turek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju, którzy przygotowali potrawę „Wykwintniś w smakach jesieni” (opiekun: Małgorzata Sędzimir). Nagroda finansowa – 500 zł dla każdego ucznia.

III miejsce – Katarzyna Zapart i Jakub Jurek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej, którzy przygotowali potrawę „Król łąk” (opiekun: Anna Wilk). Nagroda finansowa – 400 zł dla każdego ucznia.

W rywalizacji wzięli także udział:

Natalia Bielewicz i Anna Gumulak z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Grybowie, które przygotowały potrawę „Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta z kulkami jałowcowymi na purre z czosnku z musem z pasternaku i salsą z pigowca” (opiekun: Wacław Romański);

Anna Czech i Aleksandra Hebda z Zespołu Szkół im. Św. Kingi w Łącku, które przygotowały potrawę „Konfitowana rolada z bażanta otulona tłuszczem z gęsi w sosie leśnym” (opiekun: Michalina Grońska-Owsianka);

Klaudia Wojtas i Marek Rembiasz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Ks. Prof. Józefa Tischnera w Starym Sączu, którzy przygotowali potrawę „Bażancie oczko z przytupem leśnym” (opiekun: Beata Łęczycka);

Małgorzata Czyżycka i Kamil Kantek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Stanisława Reymonta w Tęgoborzy, którzy przygotowali potrawę „Rolowany bażant z wędzoną słoniną z gołąbkiem z grillowanej kapusty z rydzami” (opiekun: Marta Grabowska).

Impreza, podobnie jak w ubiegłym roku, odbyła się w Powiatowym Zespole Szkół w Muszynie. Podczas gdy w kuchni uwijali się uczniowie z klas gastronomicznych, przed publicznością prezentowała się młodzież z Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury w Starym Sączu, Zespół Sygnalistów Myśliwskich, Kapela Góralska z Łącka, Justyna Zawiślan i Jonathan Hojdys oraz Zespół Nastoletni i Zespół JazzFreaks z Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Muszynie. Nad całością imprezy czuwała m.in. Izabela Łabuś – dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie.

Pomysłodawcami Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” są radni powiatowi: Stanisław Sułkowski – przewodniczący Komisji Turystyki i Sportu Rady Powiatu Nowosądeckiego i radny Tadeusz Zaremba. W organizację imprezy włączył się starosta nowosądecki Marek Pławiak i Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

W dzisiejszym spotkaniu wzięli udział m.in.: starosta Marek Pławiak, wicestarosta Antoni Koszyk, członkowie Zarządu – Franciszek Kantor i Marian Ryba, radni powiatowi oraz dyrektorzy powiatowych jednostek. Nie zabrakło oczywiście władz Muszyny na czele z burmistrzem Janem Golbą i Włodzimierzem Tokarczykiem, przedstawicielami Polskiego Związku Łowieckiego,  w tym Bogusława Rataja – łowczego okręgowego i jednocześnie przewodniczącego Zarządu Okręgowego PZŁ w Nowym Sączu Imprezę prowadził Andrzej Zarych – dyrektor Biura Promocji Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu.

Nagrody finansowe dla najlepszych kucharzy ufundował Zarząd Powiatu Nowosądeckiego, a pobyty weekendowe i kolacje w hotelach – właściciele firm turystycznych.

Sponsorami nagród byli: Hotel Heron, Hotel Krynica, Hotel Eris Krynica, Hotel Klimek Muszyna, Sanatorium Wiktor Żegiestów-Zdrój, Hotel Perła Południa Rytro, Kompleks rekreacyjno-sportowy Zapopradzie Muszyna, Stacja Narciarska MasterSki Tylicz.

(olsz)

Fot. Maria Olszowska

***

*Jak głosi legenda, wódz Argonautów, Jazon, przywiózł do Grecji z Kolchidy nie tylko złote runo, lecz także bażanty. Od czasów rzymskich na uroczystych bankietach podawano je przystrojone piórami.

 

 

 

MAGIK MAŁA
ZESZYTYBOBO
Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

[mailpoet_form id="1"]