Dlaczego warto jeść owsiankę?

Dlaczego warto jeść owsiankę?

owsiankę

Płatki owsiane to źródło wielu cennych składników odżywczych. Spożywając owsiankę dostarczamy organizmowi dużych ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku. Płatki owsiane są bogactwem błonnika pokarmowego wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To także źródło witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K.

Witaminy A i E usuwają z organizmu wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Płatki owsiane zawierają też rozpuszczalne w wodzie beta-glukany, które wzmacniają odporność organizmu.

Owsianka (znajdująca się np. w ofercie sklepu bee.pl) na śniadanie to smaczna, lekka i bardzo zdrowa przekąska. Spożywanie owsianki to sposób na poprawę pamięci i koncentracji. Dzięki zawartości witamin B1 i B6 oraz kwasu pantotenowego mniejsza zmęczenie. Obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych.

Owsianka to produkt, który szczególnie powinny cenić osoby na diecie odchudzającej. Zawiera niewiele kalorii, dzięki błonnikowi na długo daje uczucie sytości. Poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm. Regularnie spożywana na śniadanie owsianka pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Płatkami owsianymi można doskonale zaspokoić głód. Po spożyciu porannej owsianki spożywamy mniej kalorii podczas kolejnych posiłków. Owsianka nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, pomaga zwalczyć zachciankę na słodycze. To źródło dobrych węglowodanów stanowiących doskonałe paliwo dla organizmu, dodaje energii na długi czas.

Płatki owsiane mogą być spożywane przez cukrzyków, mają niski indeks glikemiczny, wyrównują w organizmie poziom cukru i insuliny. Płatki owsiane to produkt o niskiej zawartości sodu, dlatego mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz z niewydolnością układu krążenia.

Zawarte w płatkach owsianych przeciwutleniacze hamują wolne rodniki. W połączeniu z cynkiem i krzemem wzmacniają tkankę łączną, pozytywnie wpływają na kości i na skórę. Zdrowy jest tłuszcz zawarty w owsiance. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy.

Jak spożywać owsiankę?

Owsiankę można urozmaicać na różne sposoby i wzbogacać ją o nowe składniki. Można przyrządzić ją z mlekiem, wodą, jogurtem, puree owocowym. Można dodawać do niej świeże i suszone owoce, bakalie, rodzynki, orzechy, kakao. Można też kupić gotową owsiankę z dodatkami. Owsianka to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie nie tylko dla dorosłych, także dla dzieci.

 

Artykuł partnera

 

Przeczytaj również: Redukcja tkanki tłuszczowej – jak zdrowo schudnąć?

 

Zobacz również: Krynica – Zdrój oraz Gorlice na szlaku Małopolskiego Festiwalu Smaku 2022

 

Targi Edukacja, Kariera, Przyszłość

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama