Sądeckie Beaujolais w Manufakturze czyli święto koneserów młodego wina

Sądeckie Beaujolais w Manufakturze czyli święto koneserów młodego wina

Czerwone, białe. słodkie, wytrawne, półwytrawne i musujące…  dla każdego było coś ulubionego. W restauracji Manufaktura odbyła się kolejna edycja święta wina. Sądeckie Beaujolais przyciągnęło nie tylko wystawców, ale również tłumy gości, którzy podczas spotkania degustowali i wybierali najlepsze ich zadaniem młode wino. 

-Takie spotkania co roku odbywają się właśnie o tej porze. To jest nasze sądeckie Beaujolais. Oceniamy wina młode z winnic Małopolski czyli z naszego regionu. W tym roku zaprezentowało się łącznie sześć winnic, a po raz pierwszy wystąpiły winnice Zawadka i Amelie – mówi Krzysztof Ruchała, organizator i właściciel restauracja Manufaktura

Wszyscy zaproszeni goście mieli okazję uczestniczyć w plebiscycie na najlepiej serwowane wino, na które w trakcie wieczoru oddawali swój głos w dwóch kategoriach: wino białe i czerwone. W tym roku wprowadzono również kategorię nagrody publiczności za najlepszy smak, prezentację winnicy i estetykę wina. Nagrody – statuetki zostały wręczone na końcu uroczystości.

Właściciele winnic na swoich stoiskach firmowych prezentowali swoje wyroby, a w trakcie wieczoru opowiadali zebranym o sekretach ich produkcji.

-Zaprezentowaliśmy dzisiaj dwa nowe i młode wina. Nowe dlatego, że jesteśmy pierwszą winnicą, która podjęła się tego, aby produkować wino musujące, a młode, bo te wina mają dwa lata. Kilka lat temu zaczęliśmy przymierzać się i robić pierwsze próby. W tamtym roku pierwsze próbki pokazaliśmy na tej właśnie imprezie. Robimy je z odmian, które uprawiamy na swojej winnicy i mamy nadzieję, że przypadną do gustu wszystkim gościom – mówił pan Zbigniew z winnicy Chodorowa.

Fundatorem nagród dla winnic i winiarzy był poseł na Sejm Jan Duda. Sponsorami wydarzenia byli: Iguana Gastro Polska, Aqua Plast i restauracja Bohema.

Reklama