Sądecczyzna. Optymalne odżywianie młodych (oddaj swój głos)

Sądecczyzna. Optymalne odżywianie młodych (oddaj swój głos)

Instytut Karpacki, nadesłane

Głównie chodzi o zagadnienie otyłości wśród dzieci i młodzieży. To problem społeczny. W Polsce nie jest dobrze, prawie co czwarty uczeń dotknięty jest nadwagą bądź otyłością. Przyczyna jest w zasadzie jedna: to złe nawyki żywieniowe. Pochłanianie zbyt dużej ilości kalorii, cukrów i tłuszczów. Co także ważne, to u około 75% nastolatków z nadwagą wystąpi otyłość w dorosłym życiu.

Kilka lat temu przez Polskę przetoczyła się debata nad sprawą złego odżywania się dzieci i młodzieży. Planowano wprowadzić regulację prawne dotyczące żywności sprzedawanej w sklepikach szkolnych. Temat się szybko upolitycznił i zwyczajnie przepadł. Problem jednak pozostał. Inna sprawa, to taka, czy zakazy i nakazy są skutecznym sposobem dla rozwiązania problemu.

Sprawa złych nawyków żywieniowych dotyczy także sądeckiej młodzieży. Podobnie, jak w całej Polsce, także na Sądecczyźnie nic nie robi się w tej kwestii. Ale sprawą postanowiła zająć się szkoła w Grybowie, ściślej: Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie. W ramach zespołu szkół funkcjonuje kierunek: Technik żywienia i usług gastronomicznych. I właśnie stamtąd wyszła ciekawa inicjatywa zmierzenia się z zagadnieniem potrzeby zmian nawyków żywieniowych młodzieży.

Inicjatorzy pomysłu – grupa młodzieży z ZSZ – zaproponowała program pozytywny, czyli: nie zakazy, nakazy, ale przekonywanie koleżanek i kolegów do zmiany diety i nawyków żywieniowych. Sformułowano konstruktywny zestaw celów i plan przeprowadzenia pilotażu w ramach szkoły. To będzie początek, bo pilotaż posłuży do optymalizacji działań, tak aby zwiększyć efektywność przekazu, czyli skuteczność w przekonywaniu rówieśników do zmian i porzucenia złych nawyków.

Jeżeli to wszystko się uda, to planują ruszyć do innych szkół, regionu, a może nawet całego powiatu.

Warto zaprezentować cele, jakie postawił ambitny zespół:
– Wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych
– Uczenie myślenia prozdrowotnego i planowania (zdrowa lista zakupów)
– Praktyczna nauka sporządzania zdrowych posiłków
– Porzucenie złych nawyków
– Ukazanie korzyści ze zdrowej zmiany w diecie

W planie jest prowadzenie zajęć teoretycznych i warsztatów. Wszystko ma trwać 15 godzin. Będą również kręcone filmiki instruktażowe. Na początek postanowiono zawęzić tematykę, ale to nie ze względu na minimalizm, ale aby wzmocnić kluczowe zagadnienia jakimi są: picie wody, jedzenie owoców i warzyw. To może wydawać się oczywiste, ale warto o tym systematycznie przypominać. Planowane są również prezentacje praktyczne podczas warsztatów, pokazujące jak przygotować zdrową sałatkę, drugie śniadanie, kanapki.

To pozornie może wydawać się sprawą przyziemną, ale gdy uświadomimy sobie, że to narodowy problem, który także związany jest ze stanem kondycji psychologicznej młodzieży w Polsce, to zagadnienie otyłości, nadwagi, depresji nie można lekceważyć.

Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie bierze byka za rogi, rozpoczyna pracę organiczną. Trzeba życzyć powodzenia, dobrych wyników prowadzonego pilotażu. Trzeba także pamiętać, że równocześnie w mediach są promowane i reklamowane: napoje słodkie i energetyczne, różnej maści batony, chipsy. Za tymi promocjami stoją arcybogate korporacje, agencje marketingowe. Także w tym kontekście należy postrzegać inicjatywę młodzieży ze szkoły w Grybowie.

Trzeba zatem zadać otwarte pytanie: czy powinno się uruchomić taki PROGRAM? Prosimy o oddanie głosu w tej sprawie – TUTAJ

logotyp

Autor: Samorząd szkolny z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie

Reklama