Pierogi z paczkomatu. Jak nowy pomysł na biznes ocalił rodzinną firmę z Bobowej

pierogi z Bobowej

Ruszył sklep internetowy z pierogami według starych, nowosądeckich receptur. Zamówione przez klienta dotrą do paczkomatu Inpostu w ciągu 48 godzin.

 Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i natką pietruszki, ze śliwką suszoną i twarogiem, żydowskie kreplachy czy pierogi ruskie – można już zamówć w internetowym sklepie: sklep.pierogibobowskie.pl. Sklep właśnie ruszył ze sprzedażą swoich produktów. Pierogi są przygotowane na podstawie oryginalnych nowosądeckich receptur. Są wytwarzane z lokalnych produktów w rodzinnej restauracji w Bobowej koło Nowego Sącza. Tak przygotowane, są umieszczane w specjalnym opakowaniu termicznym. Niskiej temperatury pilnują wkłady chłodzące. Wysyłane za pośrednictwem InPostu, z założenia mają dotrzeć do paczkomatu w ciągu 48 godzin.

Pierogi wytwarzane są w rodzinnej restauracji „Ostoja” w Bobowej, niedaleko Nowego Sącza. Do ich przygotowania służą lokalne produkty: mąka z młyna w Rzepienniku Strzyżewskim, śliwki z okoli Łącka, czy ser z sądeckiej mleczarni. Można je zamówić w restauracji oraz kupić w lokalnych 70 sklepach – głównie w okolicach Nowego Sącza i Krakowa. Teraz przyszedł czas na sprzedaż internetową. W ten sposób można na razie kupić i zamówić z dostawą do paczkomatu na terenie całej Polski 9 rodzajów pierogów. Niektóre przepisy na bobowskie produkty były przygotowywane przy współpracy z wykładowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Pierogi wytwarzane w naszej rodzinnej restauracji ocaliły nas w czasie pandemii, kiedy musieliśmy zamknąć lokal tak samo jak inni, na ponad 200 dni. Dzięki sprzedaży na wynos utrzymaliśmy lokal i nie musieliśmy zwalniać 18 osób na stale tu pracujących. Do tej pory sprzedawaliśmy pierogi najpierw w restauracji, potem w okolicznych sklepach i na wynos. Choć muszę przyznać, że po nasze żydowskie kreplachy przyjeżdżali też klienci z innych polskich miast. Teraz uznaliśmy, że warto spróbować  sprzedawać pierogi w całej Polsce przez internet. Pierogi można zamówić od poniedziałku do piątku, bo chcemy żeby w kilkudziesięciu godzin trafiły do naszych klientów i nie zalegały w centrach logistycznych. ”- mówi Marcin Szczepanek, właściciel sklepu.

Pierogi, przygotowywane w kuchni bobowskiej restauracji, pakowane są w atmosferze ochronnej i mają termin przydatności do spożycia – 21 dni od daty zapakowania. Umieszcza się je w specjalnym opakowaniu termicznym. W środku umieszczane są wkłady chłodzące. Dzięki temu, temperatura w środku przez 48h utrzymuje się na poziomie 2-6 st C. Jest tam więc tak samo chłodno, jak w lodówce.

Dodatkowo stale monitorujemy warunki, w jakich dostarczamy pierogi do naszych klientów Wkładamy do testowych paczek specjalne urządzenie. Co 10 minut mierzy ono temperaturę. Pozwala to zarządzać procesem dostawy z punktu widzenia świeżości produktu. InPost standardowo dostarcza 95% przesyłek następnego dnia po nadaniu do swoich paczkomatów, więc pierogi dotrą do klienta w znakomitej formie. Jeśli nie znajdą się w paczkomacie w ciągu 2 dni, wracają do nas, a my wysyłamy nową paczkę.- dodaje Marcin Szczepanek.

Rodzinna restauracja jest przygotowana do wyprodukowania i wysyłki około 800 paczek pierogów, czyli około 240kg, co oznacza nawet 100 paczek dziennie. Kucharze w czasie gotowania zużyją na to prawie tonę mąki. Aktualnie restauracja pracuje nad wprowadzeniem do sprzedaży przez internetowy sklep sklep.pierogibobowskie.pl. kolejnych 6 nowych rodzajów pierogów.

 

 

Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.