Pani Ludwika, blogerka z Tabaszowej zdradza sekret pysznych pączków

Ludwika Piwowar z Tabaszowej uwielbia gotować. Jej receptury zawsze były rozchwytywane i przekazywane dalej. Za namową córki zaczęła więc prowadzić kulinarnego bloga „Kuchnia na śliwkowym szlaku”.

Renault2


- Pomysł na bloga zrodził się dość spontanicznie. Zawsze bardzo dużo gotowałam i piekłam. Ciągle ktoś prosił mnie o przygotowanie chrzcin, komunii czy wesel. Ciągle ktoś chciał, abym upiekła mu moje ciasto, a ja robiłam to z przyjemnością. Dużo czasu przeznaczałam również na spisywanie moich przepisów dla innych. Pewnego dnia, gdy mojej córce dyktowałam przepis na orzechowiec, który miała zanieść sąsiadowi, ona zapytała, czy nie chciałabym założyć bloga kulinarnego, aby każdy miał dostęp do moich przepisów. Ten pomysł bardzo mi się spodobał. I tak powstał blog. Moje przepisy są sprawdzone. Robiąc krok po kroku potrawę według własnej recepty, mam pewność, że ciasto czy inne danie zawsze się uda. Nazwa bloga nawiązuje do miejsca, gdzie mieszkam, które znajduje się na turystycznym szlaku kulinarnym, czyli na śliwkowym szlaku – opowiada Ludwika Piwowar.

Blogerka jest zwolenniczką zdrowego i ekologicznego jedzenia. Dzięki temu, że od kilku lat mieszka pośród gór, łąk, pól uprawnych, lasów, a przede wszystkim sadów, zbiera wszystkie dobroci, które rosną wokół niej i stara się nic nie zmarnować. Ma swój ogród warzywny oraz drzewa i krzewy owocowe. Z tych naturalnych pyszności gotuje, piecze i smaży swoje zdrowe potrawy, a co nie zdoła przetworzyć, zamraża.

- Lubię wymyślać i wypróbowywać nowe pomysły na ciasta i inne potrawy. Zazwyczaj, gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego lub na jakiś inny obiad, staram się wymyślić coś nowego, dlatego wszystkich zachęcam do skorzystania z moich przepisów, które znajdują się na stronie www.kuchnianasliwkowymszlaku.wordpress.com – mówi blogerka.

Na blogu pani Ludwiki są przepisy zarówno na ciasta, torty, ciastka, ale również dania obiadowe, sałatki, wędliny, przetwory, nalewki czy przekąski. Jednak najwięcej przepisów stanowią wypieki, które uwielbia robić. Dużo przepisów jest jej autorskim recepturami. Najbardziej znanym i lubianym przepisem Ludwiki Piwowar jest przepis na orzechowiec. Jednak z racji tłustego czwartku specjalnie dla Czytelników „Dobrego Tygodnika Sądeckiego” blogerka proponuje przepis na mięciutkie, pulchne pączki (...)

Przeczytaj więcej w "Dobrym Tygodniku Sądeckim"
i poznaj przepis na najlepsze pączki na świecie:

 

 

 

WIŚMAŁA2020

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.