OBIADY CZWARTKOWE. Kapuśniak przez 4 Pory Roku

OBIADY CZWARTKOWE. Kapuśniak przez 4 Pory Roku

Antoni Rolka, od 20 już lat prowadzi w Nowym Sączu restaurację 4 Pory Roku. W jej menu od zawsze królowały tradycyjne, polskie dania. Restaurator stawia też na regionalne przysmaki – jak beskidzkie pierogi.

Ale na nie przepis zdradzę w innym odcinku „Obiadów czwartkowych”. Na dziś wybrałem kapuśniak, bo w tej zupie zasmakowali nasi klienci. Poza tym zimą często gości on na polskich stołach. Chociaż, moim zdaniem, kapuśniak pasuje do każdej pory roku. Latem na przykład można go przyrządzić ze świeżymi, skąpanymi w słońcu pomidorami. Coś pysznego. Smacznego! – życzy Antoni Rolka, podając przepis.

KAPUŚNIAK (przepis na 4 porcje)

Składniki:

– 0,5 kg kiszonej kapusty

– 2 litry wywaru warzywnego

– 250 dag wędzonego boczku

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub świeżych pomidorów)

– 2 łyżki masła

– 2 ząbki czosnku

– przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, wegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę przesiekać. Boczek pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w rondlu, do tego dodać kiszoną kapustę, zalać gorącym wywarem (nie całym, na początek ok. 0,5 l), dodać przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz (do smaku) i dusić pod przykryciem ok. 40 min. Wlać pozostałą część wywaru i gotować jeszcze 30 min. Pokroić w kostkę cebulkę, marchewkę, pietruszkę, czosnek. Na osobnej patelni, na maśle zblanszować cebulkę, dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek, koncentrat pomidorowy (bądź świeże pomidory) i przyprawy – kiedy warzywa będą al dente, dodać do kapuśniaku. Zamieszać i zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Fot. Arch. 4 Pory Roku

***

*OBIADY CZWARTKOWE to cykl artykułów, w którym znani i lubiani Sądeczanie dzielą się swoimi kulinarnymi przepisami. To propozycja również dla naszych Czytelników, aby robili to samo. Zachęcamy do przesyłania przepisów nie tylko obiadowych. Po obiedzie czas przecież na deser. Przepisy można przesyłać na adres [email protected] wraz ze zdjęciem kucharza bądź przygotowanego dania. W tytule e-maila należy wpisać hasło OBIADY CZWARTKOWE. Będziemy je publikować w każdy czwartek, tworząc tym samym niepowtarzalną książkę kucharską Czytelników dts24.pl.

WYBORY 2024

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama