Nowoczesne pracownie i sprzęty w Budowlance, Gastronomie i Elektryku za 8 milionów

Dyrektorom trzech sądeckich szkół przekazano symboliczne promesy, których łączna wartość to 8 mln złotych. Pieniądze przeznaczone zostaną na tworzenie Centrów Kompetencji Zawodowych. Otrzymały je: „Budowlanka”, „Gastronom” i „Elektryk”.

PROT4

Celem projektu jest przede wszystkim rozwój szkolnictwa zawodowego w Nowym Sączu. W ramach środków podejmowane są przedsięwzięcia korzystne zarówno dla uczniów i nauczycieli jak: doposażenie pracowni, organizowanie szkoleń, kursy podnoszące kompetencje i kwalifikacje zawodowe, szkolenia, staże zawodowe, poradnictwo zawodowe i studia podyplomowe. Uczniowie mogą również liczyć na stypendia. Co więcej, szkoły zaopatrzone zostały nowoczesny w sprzęt elektroniczny podnoszący wartość pracowni zawodowych. Instytucją realizującą projekt jest Nowosądecki Inkubator Przedsiębiorczości.

Podejmowane działania promują szkolnictwo zawodowe oraz odpowiadają na potrzeby rynku pracy, co przekłada się na rozwój Sądecczyzny i całego kraju. Ich realizacja rozpoczęła się we wrześniu 2017 roku i potrwa do września 2020 roku. Obecnie realizowane są trzy projekty w trzech branżach:elektryczno-elektronicznej, budowlanej i  turystyczno- gastronomicznej.

– Pieniądze, które zostały przeznaczone na realizację projektu przyczyniły się do zwiększenia komfortu w pracowniach informatycznych i elektrycznych. W tej chwili możemy się poszczycić pięcioma pracowniami, które zostały kompletnie odnowione. Sprzęt, który dostaliśmy przez pewnie najbliższe dziesięć lat będzie służył młodzieży. Szczególnie ciesze się ze sprzętu, który otrzymaliśmy na doposażenie pracowni teleinformatycznych. Jest to nowa branża i nowy kierunek. Rzadko się zdarza, żeby szkoła w Polsce mogła pozwolić sobie na wyposażenie w taki zakresie. Myślę, że przełoży się to na fachowość uczniów potwierdzoną na egzaminach zawodowych  – mówił Walenty Szarek – dyrektor Zespołu Szkół Elektryczno-Mechanicznych w Nowym Sączu

Realizacja projektu to szansa dla sądeckich szkół, aby kształcić młodzież w sposób nowoczesny. Wszystkie trzy braże rozwijają się bowiem bardzo dynamicznie, co wymusza zakup nowych sprzętów.

– W naszej szkole doposażono pracownie technologi gastronomicznej, ale również pracownię obsługi konsumenta z nowoczesnymi panelami kelnerskimi. Pracownie hotelarski, gastronomiczne i kelnerskie wyposażone zostaną w nowoczesny sprzęt gastronomiczny i komputerowy. Powiększyliśmy również ofertę edukacyjną, bo gastronomi to nie tylko gotowanie, ale również kursy, które są dla młodzieży polem do zdobywania kwalifikacji i certyfikatów jak np: obsługa kas fiskalnych, zdobnictwo cukiernicze, manager gastronomii czy hotelarstwa. Projekt wpisuje się także w rozwój turystki i gastronomii- mówiła Barbara Świętoń, dyrektor Zespołu Szkół nr.1

MAGIK MAŁA
Share on twitter
Share on facebook
INNE POSTY
Studio DTS

Jak firmie, w której pracuje 1500 osób, udaje się zapanować nad koronawirusem? Czy pandemia mocno zaszkodziła branży kolejarskiej? Na te i inne pytania odpowiada gość Studia DTS Zbigniew Konieczek, prezes spółki Newag w Nowym Sączu.

Najczęściej wyświetlane

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

[mailpoet_form id="1"]