„Multisensoryka – wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim

„Multisensoryka – wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim

W niedzielę, 24 września w oddziale Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu – Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu – podczas wydarzenia GALICYJSKI FESTIWAL ZMYSŁÓW – sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu nie brakowało atrakcji, których można było doświadczyć zmysłami wzroku, smaku, dotyku i powonienia.

Były pokazy rzemiosł: garncarstwa, tkactwa, szewstwa, oraz zielarstwa. Podczas Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych koła gospodyń wiejskich serwowały tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Odbył się także Konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski”, multisensoryczne pokazy artystyczne „Artystyczny Galimatias”. Prezentowane były również scenki rodzajowe w wykonaniu Teatru TRIP.

W trakcie gotowania z KGW z Miłkowej była okazja ugotować i posmakować barszczu na serwatce oraz zupy fasolowej ze śliwką. Wystąpił Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Piątkowioki – „Zagroj mi muzyckło”.

W jury konkursu „Kociołek Galicyjski” zasiadał znany i ceniony w Polsce kucharz Jasiek Kuroń Gotuje, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, który uświetnił wydarzenie autorskim pokazem przygotowania tradycyjnej potrawy z regionu dawnej Galicji.

***
Wydarzenie realizowane było w ramach projektu „Galicyjski Festiwal Zmysłów – sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu”. W ramach projektu odbędzie się także cykl warsztatów: garncarskich, malowania na szkle, wyrobu mydełek z wosku pszczelego oraz kulinarne.

Partnerami projektu są:

• Środowiskowy Dom Samopomocy w Nowym Sączu
• Zespół Szkół nr 5 Specjalnych w Nowym Sączu
• Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Nowym Sączu

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Fot. Piotr Droździk

Reklama