Korzenna: strach pić! Woda w przydomowych studniach skażona bakteriami

Pracownicy laboratorium Sądeckich Wodociągów zbadali w sierpniu około 50 próbek wody z przydomowych studni w Gminie Korzenna. Wszystkie były zanieczyszczone bakteriami. 94 proc. stwierdzonych mikroorganizmów stanowiły bakterie kałowe. Badania przeprowadzono na wniosek wójta Korzennej Leszka Skowrona. 

- Badania takie prowadzimy cyklicznie w placówkach oświatowych, które mają własne ujęcia wody i nie są podłączone do Sądeckich Wodociągów - mówi wójt gminy Korzenna Leszek Skowron. - Niestety wyniki często wskazują, że woda nie nadaje się do picia. Podejrzewając, że podobnie może być w przypadku prywatnych studni, postanowiliśmy dać możliwość przebadania wody mieszkańcom gminy. Wyniki potwierdziły, że woda z prywatnych ujęć również nie nadaje się do picia. Można przywrócić jej walory przydatności do spożycia stosując kosztowne i uciążliwe zabiegi związane z montażem urządzeń służących do jej uzdatniania lub tam gdzie są możliwości techniczne – podłączyć się do wodociągu.

Próbki wody zostały pobrane w 49 gospodarstwach domowych w miejscowościach: Korzenna, Wojnarowa, Posadowa Mogilska, Mogilno, Lipnica Wielka, Janczowa, Jasienna, Trzycierz, Miłkowa, Koniuszowa.
Próbki przebadano mikrobiologicznie pod kątem obecności bakterii wskaźnikowych z grupy: coli, Escherichia coli i Enterococcus faecalis – mówi Grzegorz Cięciwa, laborant-analityk w Spółce Sądeckie Wodociągi.

- Tylko piętnaście z przebadanych próbek wody było wolnych od obecności Escherichia coli, przy równoczesnej obecności innych mikroorganizmów wskaźnikowych. Jedynie trzy próbki wody nie zawierały paciorkowców fekalnych, pozostając jednocześnie zanieczyszczone bakteriami z grupy coli - dodaje.

Woda przeznaczona do picia musi spełniać restrykcyjne wymagania bakteriologiczne oraz fizykochemiczne. Musi być w pełni bezpieczna dla zdrowia. A obecność mikroorganizmów wskaźnikowych w wodzie może świadczyć o występowaniu w tej samej próbce mikroorganizmów chorobotwórczych.

- Skutki zakażenia mikroorganizmami zależą od rodzaju szczepu, liczby spożytych bakterii i układu odpornościowego człowieka - zaznacza Cięciwa.

Fot. Ilustracyjne - Pixa Bay. 
TRADYCJATEXT

Wypowiedz się w tej sprawie

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w Polityce prywatności oraz regulaminem, dostępnymi na stronie internetowej.