Korzenna: strach pić! Woda w przydomowych studniach skażona bakteriami

Korzenna: strach pić! Woda w przydomowych studniach skażona bakteriami

Pracownicy laboratorium Sądeckich Wodociągów zbadali w sierpniu około 50 próbek wody z przydomowych studni w Gminie Korzenna. Wszystkie były zanieczyszczone bakteriami. 94 proc. stwierdzonych mikroorganizmów stanowiły bakterie kałowe. Badania przeprowadzono na wniosek wójta Korzennej Leszka Skowrona. 

– Badania takie prowadzimy cyklicznie w placówkach oświatowych, które mają własne ujęcia wody i nie są podłączone do Sądeckich Wodociągów – mówi wójt gminy Korzenna Leszek Skowron. – Niestety wyniki często wskazują, że woda nie nadaje się do picia. Podejrzewając, że podobnie może być w przypadku prywatnych studni, postanowiliśmy dać możliwość przebadania wody mieszkańcom gminy. Wyniki potwierdziły, że woda z prywatnych ujęć również nie nadaje się do picia. Można przywrócić jej walory przydatności do spożycia stosując kosztowne i uciążliwe zabiegi związane z montażem urządzeń służących do jej uzdatniania lub tam gdzie są możliwości techniczne – podłączyć się do wodociągu.

Próbki wody zostały pobrane w 49 gospodarstwach domowych w miejscowościach: Korzenna, Wojnarowa, Posadowa Mogilska, Mogilno, Lipnica Wielka, Janczowa, Jasienna, Trzycierz, Miłkowa, Koniuszowa.
– Próbki przebadano mikrobiologicznie pod kątem obecności bakterii wskaźnikowych z grupy: coli, Escherichia coli i Enterococcus faecalis – mówi Grzegorz Cięciwa, laborant-analityk w Spółce Sądeckie Wodociągi.

– Tylko piętnaście z przebadanych próbek wody było wolnych od obecności Escherichia coli, przy równoczesnej obecności innych mikroorganizmów wskaźnikowych. Jedynie trzy próbki wody nie zawierały paciorkowców fekalnych, pozostając jednocześnie zanieczyszczone bakteriami z grupy coli – dodaje.

Woda przeznaczona do picia musi spełniać restrykcyjne wymagania bakteriologiczne oraz fizykochemiczne. Musi być w pełni bezpieczna dla zdrowia. A obecność mikroorganizmów wskaźnikowych w wodzie może świadczyć o występowaniu w tej samej próbce mikroorganizmów chorobotwórczych.

– Skutki zakażenia mikroorganizmami zależą od rodzaju szczepu, liczby spożytych bakterii i układu odpornościowego człowieka – zaznacza Cięciwa.

Fot. Ilustracyjne – Pixa Bay. 

Targi Edukacja, Kariera, Przyszłość

REPERTUAR KINA SOKÓŁ

Reklama