PILNE: w hamburgerach sądeckiego producenta wykryto groźne bakterie

PILNE: w hamburgerach sądeckiego producenta wykryto groźne bakterie

Sanepid wydał decyzję nakazującą wycofanie ze sprzedaży partii hamburgerów produkowanych przez sądecką firmę Konspol. Chodzi o  hamburger XXL drobiowo-wieprzowy oraz  hamburger drobiowy. W produktach wykryto bakterię Listeria monocytogenes.

Wycofywane ze sprzedaży hamburgery mają następujące oznaczenia:

  • drobiowe: 294/VI; termin przydatności do spożycia do 20.07.2020.
  • XXL drobiowo-wieprzowe: 276/VI; termin przydatności do spożycia 16.07.2020 .

Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla w swoim komunikacie, że producent:  Konspol Holding, podjął pełną współpracę w celu identyfikacji źródła zakażenia i wycofania kwestionowanych partii wyrobów z rynku. W firmie przeprowadzono  dezynfekcję oraz wdrożono procedurę dodatkowych badań – produktów, linii technologicznych i pracowników.

Prosimy  konsumentów, którzy mogą mieć te produkty w domu o ich wyrzucenie lub zwrot do punktu, w którym zostały zakupione.  Dokładamy wszelkich starań, aby dostarczać bezpieczne, wysokiej jakości produkty, a  zdrowie oraz bezpieczeństwo naszych klientów jest dla nas od 40 lat priorytetem  – dlatego niezwłocznie podjęliśmy wszelkie działania aby te partie produktu wycofać ze sprzedaży. Przepraszamy naszych klientów za wszelkie niedogodności.” – czytamy w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej Konspolu.

Bakterie wykryte w wymienionych wyżej produktach mogą powodować chorobę zwaną listeriozą. Jej pierwsze objawy pojawiają od kilku dni – do nawet trzech miesięcy po spożyciu skażonego pokarmu. Symptomami choroby u osób z prawidłową odpornością są gorączka i bóle mięśniowe, niekiedy poprzedzone dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. U chorych z upośledzeniem odporności mogą wystąpić światłowstręt, przeczulica, splątanie, zaburzenia równowagi i drgawki. Inwazyjna postać choroby może prowadzić do zaatakowania  układu nerwowego, posocznicy, zapalenia mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych.

Listeriozę leczy się dożylną antybiotykoterapią.

Treść komunikatu GIS poniżej:

 Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wskazanych partii produktu „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy” oraz „Hamburger drobiowy” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes
Zagrożenie: w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii hamburgera drobiowego oraz w jednej partii hamburgera drobiowo-wieprzowego wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g
Numer partii: 276/VI
Termin przydatności do spożycia: 16.07.2020
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

 

Produkt – Hamburger drobiowy, 300 g
Numer partii: 294/VI
Termin przydatności do spożycia: 20.07.2020
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Ponadto Konspol Holding Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu produktu pn. Hamburger drobiowy, 1,5 kg, numer partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W wyniku kontroli urzędowej organów Inspekcji Weterynaryjnej u producenta pobrano pięć próbek produktu pn. Hamburger drobiowy, 300 g, z partii wskazanej powyżej. W dwóch z pięciu badanych próbek wykryto Listeria monocytogenes.
W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrano z obrotu pięć próbek produktu pn. Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g, z partii wskazanej powyżej.
W jednej z pięciu badanych próbek wykryto Listeria monocytogenes na poziomie 290 jtk/g.
W związku z wykryciem zagrożenia firma Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz, podjęła pełną współpracę w celu identyfikacji źródła zakażenia i wycofania kwestionowanych partii wyrobów z rynku. W celu wycofania zidentyfikowała i poinformowała odbiorców kwestionowanego towaru. Przeprowadziła także dodatkową dezynfekcję zakładu oraz rozpoczęła procedurę dodatkowych badań produktów, linii technologicznych i pracowników w kierunku Listeria monocytogenes. Ponadto producent skierował komunikat do konsumentów poprzez stronę internetową:
W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu wydał decyzję administracyjną nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanych partii.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Reklama