OBIADY CZWARTKOWE. Pierogi dyrektorki Kaśki

OBIADY CZWARTKOWE. Pierogi dyrektorki Kaśki

Powszechny lockdown ujawnia talenty. Również w naszej redakcji. Wielu z nas, nie mogąc w długie zimowe wieczory wyjść ze znajomymi do kawiarni czy restauracji – bo wszystko zamknięte na cztery spusty – postanowiło wykorzystać ten czas na rozwój swoich pasji. I tak jedni malują, inni piszą książki, jeszcze inni odkrywają to, co… nieodkryte.

– Nigdy nie pomyślałabym, że ze mnie może być niezła kuchara – śmieje się Katarzyna Magiera. Dyrektor marketingu „Dobrego Tygodnika Sądeckiego” odkryła swój kulinarny talent. Ujawnił się on w chwili, gdy nie mogła zjeść ulubionych pierogów, w ulubionej restauracji.

– Jestem fanką pierogów. Kiedy zamknięto restauracje, zaczęłam kupować gotowe pierogi, oferowane przez sklepy. Ale to nie to samo. Żaden smak mi nie odpowiadał. Któregoś wieczora po prostu wyciągnęłam stolnicę, wałek i z hasłem: Kto jak nie ja! Zabrałam się za robienie ciasta i farszu na ruskie, bo akurat w lodówce miałam kawałek białego sera. Ziemniaki pożyczyłam od sąsiadów – opowiada Katarzyna Magiera.

Sąsiedzi, rzecz jasna, byli pierwszymi, którzy mieli okazję zasmakować w pierogach pani dyrektor. Efekt? Od tego czasu Katarzyna Magiera nie rozstaje się z wałkiem. Przybyło jej nie tylko nowych umiejętności (bo po ruskich przyszedł czas na pierogi z mięsem, szpinakiem czy owocami), ale i… sąsiadów.

– No cóż, jako szef marketingu zapomniałam, że poczta pantoflowa bywa najlepszym sposobem dotarcia do klientów – uśmiecha się Katarzyna Magiera.

Ta zasada obowiązuje oczywiście jedynie przy produktach, które potrafią obronić się swoją jakością i zazwyczaj nie powstają z chęci zysku, ale z potrzeby serca.

– Czy z potrzeby serca, to nie wiem? Ja po prostu była głodna i miałam ochotę na pierogi – śmieje się dyrektorka.

W ramach naszego cyklu „Obiady Czwartkowe” dzieli się chętnie swoim autorskim przepisem na pierogi z mięsem:

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje pierogów)

Farsz:

20 dag mięsa z szynki wieprzowej

20 dag łopatki

2 ćwiartki z kurczaka

Włoszczyzna: 2 marchewki, 2 cebule, 2 pietruszki (korzeń), kawałek pora, kawałek kapusty włoskiej, kawałek selera.

2 ząbki czosnku

Ciasto:

½ kg mąki tortowej

szczypta soli

wrząca woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz:

Mięso i włoszczyznę włożyć do dużego garnka, zalać wodą (do przykrycia produktów) i gotować ok. 2 h 15 min. Mięso z kurczaka wyciągnąć wcześniej, po ok. 1 h 15 min gotowania. Całość ostudzić. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (przyprawy można dodać już do gotowania). Jeśli farsz wydaje się suchy, podlać delikatnie powstałym podczas gotowania wywarem i wymieszać.

Ciasto:

Mąkę i sól włożyć do miski i delikatnie wlewać wrzącą wodę, cały czas mieszając dużą łyżką, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Jeśli wleje się nam za dużo wody i ciasto jest za wolne należy dodać więcej mąki. Z kolei jeśli ciasto jest za twarde, więcej wody. Ciasto o słusznej konsystencji zwałkować i szklanką wyciąć kółka, wypełnić farszem (ok. łyżka farszu) i zalepić. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia na wierzch. Nadmiar surowych (nieugotowanych) pierogów można zamrozić, rozkładając na tace, każde osobno.

***

„Obiady czwartkowe” to nowy cykl artykułów, w którym znani i lubiani Sądeczanie dzielą się swoimi kulinarnymi przepisami. To propozycja również dla naszych Czytelników, aby robili to samo. Zachęcamy do przesyłania przepisów nie tylko obiadowych. Po obiedzie czas przecież na deser. Przepisy można przesyłać na adres [email protected] wraz ze zdjęciem kucharza, tudzież przygotowanego dania. W tytule e-maila należy wpisać hasło OBIADY CZWARTKOWE. Będziemy je publikować w każdy czwartek, tworząc tym samym niepowtarzalną książkę kucharską Czytelników dts24.pl.

Fot. Róża Skoczeń

 

Reklama