Gala Poland 100 Best Restaurants już za nami. Cichy Kącik najlepszą karczmą w Polsce

Z przymrużeniem oka można stwierdzić, że w piątkowy wieczór w Rytrze liczba najznakomitszych restauratorów na metr kwadratowy przekroczyła wszelkie normy. W Willi Poprad pojawiło się ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji z całej Polski - lokali, które znalazły się na prestiżowej liście Poland 100 Best Restaurants 2018. W trakcie uroczystej gali wręczono 138 różnego rodzaju nagród. Okazuje się, że nasz region ma się czym pochwalić, bo jedno z głównych wyróżnień, czyli tytuł najlepszej karczmy roku zdobył ,,Cichy Kącik" z Krynicy-Zdroju.

Renault2

Wśród nagrodzonych znalazła się też restauracja ,,Szklarnia" z Gołkowic Dolnych w gminie Stary Sącz, zdobywając ,,Best of Award of Excellence – 2 widelce" oraz tegoroczny gospodarz uroczystej gali - Willa Poprad z Rytra, która uzyskała ,,Grand Award – 3 widelce".

Czym jest Poland 100 Best Restaurants?

To nie tylko gala finałowa,  na której wyróżnionych zostaje 100 najlepszych polskich restauracji, ale także ekskluzywny przewodnik po polskiej gastronomii, w którym prezentowane są zdjęcia i opisy stu zwycięskich lokali, które mogą się cieszyć całoroczną rekomendacją.

- Każda z restauracji, która znajdzie się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018 jest inna, nieporównywalna, wspólnie jednak dają pojęcie o tym, czym jest polska gastronomia - przekonują organizatorzy.

Jest to jedyny w Polsce projekt o takim zasięgu i prestiżu. Do tegorocznej, VIII edycji zgłosiło się 1321 lokali z całej Polski. Jak zaznaczają organizatorzy, końcowy wynik, to wypadkowa: oceny przeprowadzonej przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, oceny pozostawionej na stronie internetowej, głosowania SMS, głosowania poprzez portal społecznościowy ,,Facebook" oraz oceny inspektorów, przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping. 

Najlepsze restauracje wybierane są według kilku kryteriów, ale najważniejsze z nich to: ,,absolutna doskonałość w kuchni" oraz ,,przyjazny personel". Nagrody przyznaje się w kategoriach Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce.

Oficjalne zakończenie akcji i wręczenie nagród Poland 100 Best Restaurants 2018 odbyło się w Willi Poprad w Rytrze 26 października. Niestety na galę rozdania nagród nie dotarła większość z zapowiadanych wcześniej, znanych z telewizji osobistości świata kuchni, jak Magda Gessler czy Wojciech Modest Amaro.

- Na przykład Ewa Wachowicz nie mogła dojechać, bo jest w Etiopii. W ten weekend odbywa się też sporo imprez, choćby w Warszawie. Niektórzy sugerują się również odległością i kwestią dojazdu, tym, jak długo będzie trwała podróż - tłumaczył organizator, Cezary Wołodko. - Osoby, które tu są, być może nie są znane z ekranu telewizyjnego, ale są to kucharze cenieni na całym świecie, którzy zdobywają nagrody w wielu konkursach kulinarnych.

W Rytrze pojawił się jednak Robert Sowa, którego twarz również możemy znać z ekranów naszych telewizorów. Kucharz tego dnia świętował swoje 52 urodziny. Z tej okazji przygotowano dla niego imponujący, kilkupiętrowy tort.

Jak zdradza Cezary Wołodko, w przyszłym roku uroczysta Gala wręczenia nagród odbędzie się najprawdopodobniej w centralnej Polsce. Wiele restauracji zgłasza chęć organizacji wydarzenia, jednak nie każdy lokal spełnia wymagania. Willa Poprad okazała się idealnym miejscem, choćby ze względu na imponującą salę balową, która pozwoliła na przyjęcie sporej liczby gości.

Pełna lista nagrodzonych:

OFICJALNE WYNIKI VIII EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2018

Wodna Wieża - Pszczyna

GRAND AWARD +

SENSES RESTAURANT – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

AMBER ROOM – Warszawa

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa

RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

APPASSIONATA – Radzionków

RESTAURACJA ARTE - Kołobrzeg

PAŁAC TŁOKINIA - Tłokinia Kościelna

PINK LOBSTER – Warszawa

 

GRAND AWARD

CEVICHE BAR – Warszawa

Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

FLAVORIA – Poznań

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS- Wzgórza Dylewskie

RESTAURACJA TRZY RYBKI– Kraków

RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS- Polanica Zdrój

RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa

RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

MOO MOO STEAK&BURGER CLUB - Kraków

RESTAURACJA JOKER – Tychy

SALTO RESTAURANT - Warszawa

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn

RESTAURACJA PROVITA – Kołobrzeg

RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL - Szczawnica Zdrój

RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa

RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS - Stare Jabłonki

RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut

NOTA_RESTO BY TOMASZ LEŚNIAK – Kraków

QUALE RESTAURANT – Łódź

RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa

RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa

RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów

BIESIADA OPOLSKA – Opole

CHAPEAU BAS – Ustka

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

WINOSFERA – Warszawa

CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa

RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg

RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz

RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

POD PAPUGAMI – Wrocław

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA - Mała Wieś

RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk

RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia

RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

OLKUSKA 7 BY JAREK UŚCIŃSKI – Warszawa

RESTAURACJA SMAQ – Katowice

ENOTEKA PERGAMIN – Kraków

RESTAURACJA OYSTER - Świnoujście

RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW - Ustrzyki Dolne

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów

WILLA POPRAD – Rytro

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

PAWILON TOWARZYSKI – Białystok

RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce

FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków

RESTAURACJA CYNAMON - Ustronie Morskie

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce

TRATTORIA ANTICA – Opole

MORSKIE OPOWIEŚCI - Jarosławiec

 

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE

ORZECH I MIÓD HOTEL LASKOWO – Jankowice

RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze

RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada

RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław

BISTRO SZARLOTTA – Poznań

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica

DWOREK NEW RESTAURANT - Bielsko-Biała

RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

TAWERNA KAPITAŃSKA - Oława

ZIELONYM DO GÓRY – Kraków

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno

RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka

RESTAURACJA KLIMATT – Szczecin

RESTAURACJA SZKLARNIA - Gołkowice Dolne

PIWNICA RAJCÓW – Gdańsk

SZARA EMINENCJA – Warszawa

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce

LWIA BRAMA² - Wrocław

 

AWARD OF EXCELLENCE

MELUZYNA RESTAURANT & WINE – Bydgoszcz

RESTAURACJA PARK CAFE - Koszalin

PAK CHOI – Sopot

RESTAURACJA GALLO NERO - Bielsko-Biała

27 PORCJI – Kraków

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

 

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2018

KARCZMA CICHY KĄCIK - Krynica Zdrój

GRAND AWARD

KARCZMA LITWOROWY STAW - Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA CICHY KĄCIK - Krynica Zdrój

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

NORDOWI MOL - Celbowo

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA MŁYŃSKA - Wrocław

KARCZMA POLSKA ZAGRODA - Sopot

 

NAGRODY SPECJALNE

SZEF KUCHNI ROKU 2018

Szymon Bracik

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION CENTRALNY

Jarek Walczyk

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION WSCHODNI

Łukasz Rakowski

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION POŁUDNIOWY

Dariusz Siciarz

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI

Mariola Monczak

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI

Rafał Durka

SZEF KUCHNI ROKU 2018 - REGION PÓŁNOCNY

Artur Lachowicz

NAJLEPSZE BELLUNCH MENU 2018 2018

Sebastian Olma

OSOBOWOŚC KULINARNA 2018

Dariusz Struciński

SZEF KUCHNI JUTRA 2018

Dawid Szkudlarek

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2018

Tomasz Łagowski

KUCHARZ MŁODY TALENT 2018

Jakub Kasprzyk

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2018

Dawid Łagowski

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2018

Ernest Jagodziński

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI

WILLA POPRAD – Rytro

IMPREZA KULINARNA ROKU 2018

MADE Restaurant

DEBIUT ROKU 2018

MAJOLIKA – Gdańsk

DEBIUT ROKU 2018

Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków

NAJLEPSZA KARTA WIN 2018

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

 

MAGIK MAŁA

Zapisz się na Newsletter

i otrzymuj na bieżąco informacje o najnowszych wydarzeniach

Zapisując się na newsletter oświadczam, że zapoznałem się z informacją nt. przetwarzania danych znajdującą się w oraz , dostępnymi na stronie internetowej.