Z przymrużeniem oka można stwierdzić, że w piątkowy wieczór w Rytrze liczba najznakomitszych restauratorów na metr kwadratowy przekroczyła wszelkie normy. W Willi Poprad pojawiło się ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji z całej Polski – lokali, które znalazły się na prestiżowej liście Poland 100 Best Restaurants 2018. W trakcie uroczystej gali wręczono 138 różnego rodzaju nagród. Okazuje się, że nasz region ma się czym pochwalić, bo jedno z głównych wyróżnień, czyli tytuł najlepszej karczmy roku zdobył ,,Cichy Kącik” z Krynicy-Zdroju.
Wśród nagrodzonych znalazła się też restauracja ,,Szklarnia” z Gołkowic Dolnych w gminie Stary Sącz, zdobywając ,,Best of Award of Excellence – 2 widelce” oraz tegoroczny gospodarz uroczystej gali – Willa Poprad z Rytra, która uzyskała ,,Grand Award – 3 widelce”.
Czym jest Poland 100 Best Restaurants?
To nie tylko gala finałowa, na której wyróżnionych zostaje 100 najlepszych polskich restauracji, ale także ekskluzywny przewodnik po polskiej gastronomii, w którym prezentowane są zdjęcia i opisy stu zwycięskich lokali, które mogą się cieszyć całoroczną rekomendacją.
– Każda z restauracji, która znajdzie się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018 jest inna, nieporównywalna, wspólnie jednak dają pojęcie o tym, czym jest polska gastronomia – przekonują organizatorzy.
Jest to jedyny w Polsce projekt o takim zasięgu i prestiżu. Do tegorocznej, VIII edycji zgłosiło się 1321 lokali z całej Polski. Jak zaznaczają organizatorzy, końcowy wynik, to wypadkowa: oceny przeprowadzonej przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, oceny pozostawionej na stronie internetowej, głosowania SMS, głosowania poprzez portal społecznościowy ,,Facebook” oraz oceny inspektorów, przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Najlepsze restauracje wybierane są według kilku kryteriów, ale najważniejsze z nich to: ,,absolutna doskonałość w kuchni” oraz ,,przyjazny personel”. Nagrody przyznaje się w kategoriach Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce.
Oficjalne zakończenie akcji i wręczenie nagród Poland 100 Best Restaurants 2018 odbyło się w Willi Poprad w Rytrze 26 października. Niestety na galę rozdania nagród nie dotarła większość z zapowiadanych wcześniej, znanych z telewizji osobistości świata kuchni, jak Magda Gessler czy Wojciech Modest Amaro.
– Na przykład Ewa Wachowicz nie mogła dojechać, bo jest w Etiopii. W ten weekend odbywa się też sporo imprez, choćby w Warszawie. Niektórzy sugerują się również odległością i kwestią dojazdu, tym, jak długo będzie trwała podróż – tłumaczył organizator, Cezary Wołodko. – Osoby, które tu są, być może nie są znane z ekranu telewizyjnego, ale są to kucharze cenieni na całym świecie, którzy zdobywają nagrody w wielu konkursach kulinarnych.
W Rytrze pojawił się jednak Robert Sowa, którego twarz również możemy znać z ekranów naszych telewizorów. Kucharz tego dnia świętował swoje 52 urodziny. Z tej okazji przygotowano dla niego imponujący, kilkupiętrowy tort.
Jak zdradza Cezary Wołodko, w przyszłym roku uroczysta Gala wręczenia nagród odbędzie się najprawdopodobniej w centralnej Polsce. Wiele restauracji zgłasza chęć organizacji wydarzenia, jednak nie każdy lokal spełnia wymagania. Willa Poprad okazała się idealnym miejscem, choćby ze względu na imponującą salę balową, która pozwoliła na przyjęcie sporej liczby gości.
Pełna lista nagrodzonych:
OFICJALNE WYNIKI VIII EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2018
Wodna Wieża – Pszczyna
GRAND AWARD +
SENSES RESTAURANT – Warszawa
ATELIER AMARO – Warszawa
RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
AMBER ROOM – Warszawa
GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa
RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice
STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
RESTAURACJA HALKA – Zakopane
APPASSIONATA – Radzionków
RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg
PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
PINK LOBSTER – Warszawa
GRAND AWARD
CEVICHE BAR – Warszawa
Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
FLAVORIA – Poznań
RESTAURACJA POLANKA – Krosno
RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS– Wzgórza Dylewskie
RESTAURACJA TRZY RYBKI– Kraków
RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS– Polanica Zdrój
RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa
RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków
RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław
A NÓŻ WIDELEC – Poznań
MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków
RESTAURACJA JOKER – Tychy
SALTO RESTAURANT – Warszawa
RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
RESTAURACJA PROVITA – Kołobrzeg
RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica Zdrój
RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa
RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia
RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut
NOTA_RESTO BY TOMASZ LEŚNIAK – Kraków
QUALE RESTAURANT – Łódź
RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa
RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa
RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów
BIESIADA OPOLSKA – Opole
CHAPEAU BAS – Ustka
RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
WINOSFERA – Warszawa
CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa
RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
POD PAPUGAMI – Wrocław
RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia
RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
OLKUSKA 7 BY JAREK UŚCIŃSKI – Warszawa
RESTAURACJA SMAQ – Katowice
ENOTEKA PERGAMIN – Kraków
RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście
RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne
RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok
RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów
WILLA POPRAD – Rytro
ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice
PAWILON TOWARZYSKI – Białystok
RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce
FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków
RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie
ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce
TRATTORIA ANTICA – Opole
MORSKIE OPOWIEŚCI – Jarosławiec
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE
ORZECH I MIÓD HOTEL LASKOWO – Jankowice
RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce
RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
BISTRO SZARLOTTA – Poznań
RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko-Biała
RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa
GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice
TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
ZIELONYM DO GÓRY – Kraków
RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno
RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka
RESTAURACJA KLIMATT – Szczecin
RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne
PIWNICA RAJCÓW – Gdańsk
SZARA EMINENCJA – Warszawa
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce
LWIA BRAMA² – Wrocław
AWARD OF EXCELLENCE
MELUZYNA RESTAURANT & WINE – Bydgoszcz
RESTAURACJA PARK CAFE – Koszalin
PAK CHOI – Sopot
RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała
27 PORCJI – Kraków
RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów
PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2018
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
GRAND AWARD
KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
NORDOWI MOL – Celbowo
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE
JAKUBOWA IZBA – Ryki
KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław
KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot
NAGRODY SPECJALNE
SZEF KUCHNI ROKU 2018
Szymon Bracik
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION CENTRALNY
Jarek Walczyk
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION WSCHODNI
Łukasz Rakowski
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWY
Dariusz Siciarz
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI
Mariola Monczak
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI
Rafał Durka
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNY
Artur Lachowicz
NAJLEPSZE BELLUNCH MENU 2018 2018
Sebastian Olma
OSOBOWOŚC KULINARNA 2018
Dariusz Struciński
SZEF KUCHNI JUTRA 2018
Dawid Szkudlarek
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2018
Tomasz Łagowski
KUCHARZ MŁODY TALENT 2018
Jakub Kasprzyk
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2018
Dawid Łagowski
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2018
Ernest Jagodziński
ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI
WILLA POPRAD – Rytro
IMPREZA KULINARNA ROKU 2018
MADE Restaurant
DEBIUT ROKU 2018
MAJOLIKA – Gdańsk
DEBIUT ROKU 2018
Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków
NAJLEPSZA KARTA WIN 2018
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa