Składniki:
O,5 kg kapusty białej
1,5 kg kapusty kiszonej
ok. 75 dag kiełbasy
75 dag mięsa różne rodzaje (łopatka/karczek)
25 dag wędzonego boczku
7 dag suszonych grzybów
2 cebule
15 dag powideł śliwkowych/ ewentualnie suszone śliwki
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
4 ząbki czosnku
Kminek, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, papryka słod- ka, mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kwaszoną pokroić na krótkie nitki, odcisnąć sok do na- czynia i odstawić, kapustę za-
lać wodą i gotować około 1 godzi- ny razem z grzybkami (wcześniej
namoczonymi), liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę bia- łą poszatkować i dodać do kiszonej po około 30 minutach gotowania. Dalej gotować do miękkości połą- czone kapusty.
2.W czasie gotowania spróbować, czy jest dobrze kwaśna – jeżeli jest mało kwaśna dodać odciśnięty sok, a gdy jest kwaśniejsza niż chcemy – odlać wodę, ponownie zalać gorącą wodą i gotować. 3.Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron około 10 min. Następnie włożyć do gotującej się kapusty i dusić około 1 godziny do miękkości.
4.Boczek wędzony pokroić
w kostkę i wysmażyć. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć, aby cebul- ka się zrumieniła. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i rów- nież podsmażyć.
5.Do bigosu dodać powidła/suszone śliwki wcześniej namoczo- ne, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy, posiekany czosnek i czerwone wino.
Dusić razem na małym ogniu przez ok. 20- 30 min.
Smak bigosu ogromnie podnosi dodatek czerwonego wina.
Im bigos zawiera więcej gatun- ków mięsa i wędlin, tym jest lepszy. Smacznego!
(RS)
*****
Suroviny:
0,5 kg bielej kapusty 1,5 kg kyslej kapusty
0,75 kg klobásy
0,75 kg mäsa, rôzne druhy (pliecko/krk)
0,25 kg údenej slaniny
0,7 kg sušených húb
2 ks cibule
0,15 kg slivkového lekváru/ prípadne sušené slivky
1 pohár suchého červeného vína 4 strúčiky cesnaku
Rasca, nové korenie, borievky, bobkový list, celé čierne korenie, soľ, sladká paprika
Malý paradajkový pretlak
Spôsob prípravy:
1. Kyslú kapustu pokrájajte nadrobno, vytlačte šťavu do nádoby a odstavte, kapustu zalejte vodou
a varte asi jednu hodinu spolu s hubami (ktoré ste predtým namočili), novým korením a bobkovým listom. Bielu kapustu pokrájajte
a pridajte ku kyslej kapuste po 30-tich minútach varenia. Varte, až kým kapusta nezmäkne.
2. Počas varenia vyskúšajte, či je dostatočne kyslá, ak je málo kyslá,
tak pridajte vytlačenú šťavu a keď je kyslejšia než chcete, odlejte vodu, pridajte horúcu vodu a ďalej varte.
3. Mäso umyte a pokrájajte na drobné kocky, smažte na rozohriatom tuku zo všetkých strán asi 10 minút. Následne vložte do variacej sa kapusty a duste hodinu, až kým kapusta nebude mäkká.
4. Slaninu pokrájajte na kocku
a osmažte. Na záver pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a smažte, až kým nezružovie. Klobásu ošúp- te, pokrájajte na kocku a osmažte 5. Do bigosu pridajte lekvár/pred- tým namočené sušené slivky, pa- radajkový pretlak, bylinky, koreniny, posekaný cesnak a červené víno.
Duste spolu na malom ohni asi 20 – 30 min.
Chuť bigosu ešte zvýrazní červené víno.
Čím viac druhov mäsa a údenín bigos obsahuje, tým je chutnejší. Dobrú chuť!
(RS)