Małopolska: szansa na certyfikaty dla regionalnych karczm i rozbudowę szlaku smakoszy

Rozpoczęła się IV edycja Certyfikacji Karczm Regionalnych Małopolski, prowadzona przez Małopolską Organizację Turystyczną. Gospody mają szansę na podniesienie jakości swoich usług oraz szerszą promocję w regionie.

W poprzednich edycjach, które miały miejsce w 2011, 2013 i 2015 roku, certyfikację uzyskało około 40 małopolskich karczm.

Akcja ma na celu wyselekcjonowanie lokali gastronomicznych o regionalnym charakterze, które spełniają najwyższe standardy jakości. Karczmy takie zyskają nie tylko na promocji wśród mieszkańców Małopolski, ale także wśród turystów. Lokale z certyfikatem „Małopolska Karczma Regionalna” tworzą szlak kulinarny „Małopolska Trasa Smakoszy”. Udział w certyfikacji mobilizuje do rywalizacji i utrzymywania wysokiej jakości usług.

Karczmy, zgłaszają się za pośrednictwem formularza, dostępnego na stronie MOT. Lokale są następnie odwiedzane anonimowo przez dwuosobowe zespoły oceniające, które biorą pod uwagę wystrój, czystość, kompetencje personelu, menu i smak potraw. Później na podstawie raportów kapituła decyduje o przyznaniu certyfikacji.

W tegorocznej edycji wprowadzono nowe zasady oceny. Karczmom przyznawane będą "gwiazdki" w ilości zależnej od spełnionych kryteriów. Jest to świetne rozwiązanie z punktu widzenia turystów, którzy dostaną czytelne informacje o jakości usług świadczonych przez daną gospodę.

Do udziału w certyfikacji, który jest bezpłatny zaproszeni są wszyscy, którzy brali już udział w akcji oraz nowe lokale, które dotychczas jeszcze się nie zgłosiły.

fot. (dts24)

Reklama w DTS

Wypowiedz się w tej sprawie